När mamman mådde dåligt vägrade hunden låta henne vila. Anledningen? Vilken hjältehund!

Vissa djur verkar verkligen ha något slags sjätte sinne. Dessutom är deras luktsinne oerhört mycket starkare än människans, som säkert har sina nackdelar men som vissa gånger verkligen kan komma till nytta. Som border collien Abby Lynn i Hartland i Wisconsin, USA – som räddade sin familj från förgiftning. – Hon är som en ängel, vår beskyddare, säger Nicole Siekert till TMJ4. De femåriga döttrarna kallar familjens hund för superhjälte och fantastisk.  

Familjen Siekert har haft sin border collie Abby Lynn i nio år.

En morgon nyligen när Nicole Siekert och hennes tvillingdöttrar vaknade mådde de inte bra. En av döttrarna blev till och med sjuk. De kände sig alla rätt slöa, berättar Nicole Siekert för TMJ4.

Efter frukost var ändå tvillingarna pigga nog att gå till skolan. Inte deras mamma dock. Hon kände sig yr och kunde knappt stå på benen, så hon gick och la sig igen.

– Abby hoppade upp i sängen och ville inte låta mig vara. Hon var ända uppe vid mitt huvud och vid min kudde, och hon försökte lyfta mitt huvud med sin nos, säger Nicole Siekert till TMJ4.

Eftersom hunden var så envis reste sig till slut Nicole från sängen. Hon följde efter Abby nerför trapporna – där koloxiddetektorn pep.

Gasen koloxid, eller kolmonoxid, bildas vid förbränning av kolbaserade bränslen och är mycket skadlig att andas in. Blodet kan inte transportera syre från lungorna – vilket orsakar kvävning. Tidiga tecken på förgiftning är illamående och yrsel. Den största gruppen som drabbas av förgiftning är husägare med exempelvis värmepannor, igentäppta skorstenar eller gas- eller kolgrill inomhus. Koloxid kallas ibland för den tysta mördaren på grund av att gasen är färg- och doftlös.

Familjen Siekert vårdades efteråt på sjukhuset för koloxidförgiftning. Nicole Siekert vågar inte tänka på vad som hade kunnat hända om inte Abby hade insisterat på att få upp henne ur sängen.

– Jag har gåshud. Hon är fantastisk, hon räddade mitt liv. Hon räddade min familjs liv, säger hon till TMJ4.

Nu har Abby hyllats med en korg fylld med leksaker och godsaker.

Här kan du se ett klipp om händelsen:

Dela gärna detta vidare om du också är imponerad av Abbys luktsinne och envishet.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna