Det gigantiska smyger mot stranden – då springer mannen rakt ut i vattnet

En dag i maj filmade dykaren Dale Pearson och hans kompis någonting häpnadsväckande vid Mexikanska golfen. Det som först uppenbarade sig där vid stranden var endast en svart prick, men när varelsen gled ännu närmare stranden sprang kameramannen ut i vattnet – och fångade fascinerande närbilder.

Till en början spekulerade de båda djurvännerna i huruvida det kunde vara en hammarhaj, men när de vågade sig närmare såg de att det otroligt nog var en 4,5 meter lång vithaj. De fascinerande bilderna spred sig som löpeld på nätet bland djurvänner. De oroade sig också över vithajens hälsa; detta då den kommit så nära land och dessutom såg ut att vara skadad. Men dykaren Dale har kunnat lugna alla som varit oroade. 

”Hajen hade total kontroll över var den var och hur djupt vattnet var. After 30 minuter simmade den iväg helt på egen hand. Den kunde skymtas igen två dagar senare. Mörkret runt hajen i vattnet är inte blod, utan sand. Vår film har blivit kontrollerad av experter på vithajsforskning, och de kunde se att såren inte var dödliga och att hajen kommer att återhämta sig”, skriver Dale på Youtube där över tre miljoner människor fascinerats av klippet.

Så, med djurvännernas lugnande besked om vithajens hälsa kan alla (som vågar) titta på filmen här nedanför och njuta av ett av djurvärldens mest majestätiska varelser.

Man blir glad att vithajar fortfarande lever och frodas, och att djurvänner kämpar för att arten ska överleva. Nu delar vi dessa fascinerande bilder så att så många djurvänner som möjligt får ta del av naturens underbara, fängslande och häftiga värld.