Nu är det bevisat: Hundar är vänliga!

Det här kommer kanske inte som någon nyhet för alla hundägare, men dela gärna vidare detta till alla de som ännu inte är övertygade om att hundar är människans bästa vän.

Fö ny forskning visar att hundar har utvecklat gener som gör dem otroligt sociala och vänliga. 

Ett forskarteam på Princeton University i USA har jämfört skillnaderna mellan hundar och vargar.

”Genom att studera skillnader kan man fiska ut gener, som har att göra med den här förmågan att vara social, trevlig och samarbetande”, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, till Sveriges Radio.

Hunden är människans äldsta följeslagare och härstammar från vargen. 

Men det har ju hänt en hel del sedan vi började tämja vargen. Hunden är förmodligen det djur som människan har förändrat allra mest genom avel. 

– Dagens hundar är väldigt annorlunda jämfört med vargarna. Det beror på att man under de 15 000 åren som vi haft hundar, så har man i generation efter generation valt ut de som varit vänligast, trevligast och som gillats mest av människor. De har gjort att hundarna idag är hypersociala mot just människor, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet. 

© Shutterstock

Att de flesta hundar är snälla och samarbetsvilliga vet nog många redan – men nu är det också bevisat av forskare. 

Forskningsresultaten kan kanske hjälpa oss att förstå oss själva bättre. 

– Eftersom ungefär 80 procent av hundens gener finns hos oss också är det ganska stor chans att vi kan få reda på rätt mycket om vårt eget sociala beteende på kuppen, säger Per Jensen. 

Forskarna gjorde bland annat beteendestudier på 18 hundar och 10 vargar för att jämföra skillnaderna. 

– Ett beteendetest som vem som helst kan göra är att ge hundarna ett svårt problem, till exempel få dem att öppna ett lock på en burk. Sannolikheten är mycket, mycket stor att hunden kommer att ge upp inom några sekunder och vänder sig om och tittar på sin ägare för att få hjälp, säger Per Jensen och fortsätter:

– Sedan använder man sig av molekylära magiska metoder på labbet för att bena ut vilka gener som är ansvariga för de här skillnaderna, säger han.

© Shutterstock

Gilla och dela gärna vidare denna artikel på Facebook, så att alla dina vänner förstår hur fantastiska hundar är!