Nu gratulerar vi Sveriges äldsta (?) katt, Tjo-Kisse, på födelsedagen!

Medelåldern för en katt ligger någonstans mellan 12 och 15 år, även om det såklart finns undantag där katterna blir äldre och når ända upp till 20-årsåldern. Sen finns det katter som Tjo-Kisse i värmländska Gansbyn. Tjo-Kisse har nämligen passerat 20-strecket med råge och idag är hon utan tvekan en av Sveriges äldsta katter.

I mars 1989 föddes en liten katt som senare skulle få namnet Tjo-Kisse.

– Vi kallade henne för Tjock-kisse, berättar husse Kurt Wennerström för NWT och fortsätter.

– Men nu på gamla dar har hon blivit litet tunnare i kroppen och då är det ju inte länge något passande namn. Så nu heter hon Tjo-kisse.

I dagarna fyller alltså Kurts kisse 27 år, en ålder som omräknat till människoår skulle motsvara hela 125 år. Tjo-Kisse är med andra ord en riktigt rutinerad dam. Och under åren har hon varit en pålitlig åkersorkjägare runt huset där Kurt bor.

– Hon är en bondkatt och hennes mamma heter Svullo, hon var lite kraftig, lite tjock och pappan var en strykarkatt, berättar husse. Det var ju mycket katter förr på gårdarna. De tog ju råttor och möss och var nyttiga djur på den tiden, berättar Kurt för GT.

Men i dag börjar åldern ta ut sin rätt och Tjo-Kisse spenderar sin mesta tid tillsammans med husse eller på sin favoritplats – verandan. Där har Kurt gjort i ordning flera olika bäddar som 27-åringen kan välja mellan när hon ska vila.

Och med tanke på Tjo-Kisses respektabla ålder känns det inte mer än rätt att hon unnar sig lite lugn och ro efter ett långt liv som åkersorkjägare. Om hon verkligen är Sveriges äldsta levande katt vet vi inte, men det spelar egentligen mindre roll.

Newsner Djur vill passa på att skicka ett stort grattis på födelsedagen till en dam som fortfarande är hur vacker som helst – grattis Tjo-Kisse och må du leva många lyckliga år till.

I dagarna fyller Tjo-kisse 27 år. Om hon varit människa skulle hon kanske ha fyllt 150. NWT for till Gansbyn för att träffa jubilaren. Hur gammal är den äldsta katt du känner? /Niklas, webben

Publicerat av nwt.se den 21 mars 2016

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna