Nu har den sista 9/11-hunden lämnat oss. Vila i frid Bretagne.

Terrorattentaten i USA den 11:e september 2001 chockade en hel värld när tusentals oskyldiga människor dödades. Bland de döda fanns mängder av räddningspersonal som offrade sina egna liv för att försöka rädda människor från de brinnande skyskraporna i New York. En som deltog vid räddningsarbetet i samband med terroristattackerna mot World Trade Center var golden retrievern Bretagne. I över 12 timmar om dagen i två veckors tid deltog hon i arbetet med att söka efter överlevande vid Ground Zero. Nu har hon lämnat jordelivet.

Efter de fruktansvärda terrorattackerna mot World Trade Center i New York spelade hunden Bretagne en oerhört viktig roll. Dels deltog hon i sökandet efter överlevande, men hennes kanske viktigaste insats var den funktion hon hade för att hjälpa människor bearbeta det de varit med om.

Mängder av andra räddningsarbetare tydde sig till Bretagne medan de arbetade och pratade med henne om sina känslor och klappade henne.

Men nu är Bretagnes tid på jorden över. Enligt CNN var hon den sista överlevande sökhunden efter attackerna den 11:e september och vid en ålder av 16 år hade nu hennes stund att somna in kommit. Hon var trött, gammal och led av flera fysiska åkommor. Det bästa för henne var nu att få somna in.

Och när Bretagne skulle ledas in för att avlivas på Farfield Animal Hospital stod rader av brandmän uppställda och gjorde honnör för att ge henne ett känslosamt farväl för allt hon gjort. När hon sedan bars ut var hon insvept i den amerikanska flaggan.

Här kan du se en video från när Bretagne leds in till sin sista vila:

Vila i frid, Bretagne.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.