Nu hyllar vi djurhjälten John som räddade livet på svanen och hennes ungar

John såg hur ungdomarna tog upp ett luftgevär och sköt ihjäl knösvanen med flera skott. 

Då körde fram till deras båt och höll kvar dem tills sjöpolisen var på plats. Därmed kunde han också rädda svanmamman och hennes sju ägg.

– Jag har ingen aning om vad som rör sig i huvudet på en människa som gör något sådant här, men empati måste ju vara en huvudbrist, säger John till Expressen.

Det var i Löknäsviken utanför Stockholm som John fick syn på de tre killarna i 15-årsåldern. Han uppfattade att de förde ovanligt mycket oväsen och när han passerat dem såg han att de svängde in mot ett knölsvalsbo. 

John trodde först att en av pojkarna plockade upp ett fiskespö, något han tyckte var märkligt. Men bara sekunder senare hörde han det första skottet. Det var ett luftgevär. 

John berättar för Expressen att killarna sköt prick på en av de ruvande svanarna, av vad han såg enbart för nöjes skull. När de hade skjutit flera skott bestämde han sig för att agera. 

– Då hoppade jag i båten och åkte fram till dem, tog deras båtnyckel och frågade vad de höll på med, säger John.

John fick syn på svanpappan som låg död nära boet. Svanmamman fanns kvar i boet tillsammans med sju ägg. Pojkarna var till en början malliga, men när John larmade sjöpolisen började en av pojkarna gråta. 

Sjöpolisen var på plats en halvtimme senare. De tog hand om pojkarnas båt på ett släp och grep dem. Samtidigt hörde John av sig till Stockholms viltfågelrehab och frågade om han kunde göra någonting för svanfamiljen.

Foto: Shutterstock

Det är ännu oklart om knölsvanungarna kommer klara sig efter skjutningen, då mamman och pappan hjälps åt att ruva. Men klart är att John stod för en riktig hjälteinsats på sjön.

– Vi har sett de här djuren i flera år. Det är en och samma svanfamilj som har häckat i samma rede. Jag har ingen aning om vad som rör sig i huvudet på en människa som gör något sådant här, men empati måste ju vara en huvudbrist, säger John till Expressen.

John är en riktig djurhjälte som stoppade den här hemska händelsen och räddade svanmamman och hennes ännu ofödda ungar. Tveka inte på att dela artikeln vidare för att hylla Johns fina insats.