Nu hyllar vi duktiga polishunden Luna – som jagade och tog fast misstänkta tjuvar: ”Fantastiskt samarbete”

Man brukar säga att hunden är människans bästa vän. Men inte bara, den kan också vara en oslagbar arbetskamrat.

Det är något Uppsalapolisen Gustav kan intyga, som tidigare under veckan, grep flera misstänkta tjuvar tack vare hundkompanjonen Luna.

Det var alltså under tisdagen den 31 mars som polisen i Uppsala fick in ett larm från ett vittne som sett tre personer gömma undan ett fordon i skogen.

Polisen var snabbt på bollen och strax efter att den första patrullen anlänt till platsen kom polisen Gustav och hans hund Luna, som direkt fick upp flera spår. Först ut var en svart sopsäck med misstänkt stöldgods, något polisen själv berättar om på sin Facebook.

”Efter en stund kastar sig Luna in under en gran. Jag ser då att det står en man där som försöker gömma sig, dock utan någon framgång när Luna kom. Jag får hjälp av en patrull som tar över den numera gripne mannen”, skriver Gustav i Facebookinlägget.

Inte nog med det. Ett kort ögonblick senare får Luna upp ett tredje spår. Gustav följer sin hund som tar honom ut ur skogen in till bostadsområden, över vägar och genom vatten.

”Det är ett fantastiskt samarbete mellan mig och Luna, polishelikoptern i luften och patrullerna på marken. Tyvärr kommer vi inte ikapp den tredje personen”, skriver Gustav.

”Stor stjärna i kanten”

Men skam den som ger sig. Flera andra hundpatruller höll sig kvar i området och rätt som det var fick en av de andra hundförarna fast den tredje och sista gärningsmannen.

Och inte nog med det. Efter en närmare kontroll av den svarta sopsäcken Luna markerade i början av ingripandet, visade det sig att den var full av katalysatorer. Precis den typen av stölder som, enligt polisen, varit ett problem den senaste tiden.

Igår eftermiddag hörde ett vittne av sig och berättade att tre personer setts runt ett fordon. Personerna såg ut att…

Gepostet von Polisen Uppsala län am Mittwoch, 1. April 2020

Nu hyllas Luna av tusentals personer på Facebook men polisen poängterar också vikten av gemene mans iakttagelser.

”Tack vare ett uppmärksamt vittne som ringde till Polisen kunde vi fånga in tre stycken personer som nu har lite att förklara. Stor stjärna i kanten till vittnet”, skriver han och fortsätter:

”Vi är helt beroende av vittnesiakttagelser och detta är ett lysande exempel på det”.

Vilken insats av Luna. Polishundarna har verkligen en betydande roll för polisyrket.

Dela vidare om du också tycker att hundarna är människans bästa vän och kanske till och med arbetskamrat.