Nu hyllar vi grabbgänget som räddade 21 fågelungar från att drunkna.

Studenterna William Tillström, 23, och hans vänner Ola, Felix och Ari från Blekinge folkhögskolas fiskevårdslinje var på väg för att köpa pizza i Ronneby när de fick syn på en fågelfamilj. En storkrake och hennes 21 ungar försökte ta sig över vägen men fick panik av alla bilarna. De flydde ner i fontänen utanför stadshuset och fastande.

– De hoppade i rondellens fontän, och det var lätt för dem, men när de skulle upp på andra sidan kunde de inte komma upp då kanten var hög, säger William till Aftonbladet.

Killarna kunde inte bara se på. De bestämde sig för att hjälpa till. De hoppade ur bilen och gick bort till fontänen. Mamman blev rädd och sprang iväg, och ungarna låg hjälplöst kvar i vattnet. Ari och Felix kavlade upp byxorna och hoppade i, medan William och Ola sprang med ungarna och släppte dem i ån. Samtidigt var de tvungna att hindra trafiken.

Anna Förberg, folkhälsosamordnare på Ronneby kommun, såg killarna från stadshusets cafeteria och sprang ut och hjälpte till att få de små storskrakeungarna till Ronnebyån.

Allting slutade väl och alla de 22 familjemedlemmarna återförenades i ån.

Ronneby kommun la senare ut ett inlägg på sin Facebooksida där de hyllade killarnas insats. Sedan dess har de fått mängder med positiva kommentarer.

”Med hjärtat i halsgropen fick vi under lunchen bevittna denna underbara hjälteinsats! Med era stora hjärtan och osjälviskhet är ni dagens hjältar” skriver en person.

Det här är faktiskt inte första gången som William och hans kompisar har hjälpt djur i nöd.

– Vi är naturintresserade allihopa, vi brukar stanna och rädda ormar och grodor, berättar killarna för Aftonbladet.

Grymt jobbat killar!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.