Nu hyllar vi Kim som räddade hunden ur den stekheta bilen.

Våren övergick på bara ett fåtal dagar till stekhet högsommarvärme när vädret slog om blixtsnabbt. Men tyvärr innebär det underbara vädret inte bara glada dagar med bad och sol, med det varma vädret dyker även ett annat mindre trevligt fenomen upp: situationer där människor lämnar kvar sina djur i bilen medan de går och handlar. En som var med om just detta var Kim Axén som fick se hur en hund satt inlåst i en glödhet bil på en parkering. Då bestämde hon sig för att agera.

När Kim Axén tidigare denna månad befann sig på en parkering utanför Linköping fick hon se en hund som satt instängd i en bil.

– Det var hur varmt som helst ute och vi var på väg till vår bil när min syster såg att det satt en flämtande hund i bagaget på en av de parkerade bilarna. Vi såg att ägarna hade vevat ner rutan jättelite men det spelar ingen roll, det blir lika varmt i bilen ändå, säger Kim till Expressen.


Kim Axén (Facebook)

Varje år händer dessvärre samma sak på bilparkeringar landet över. Djurägare tänker att de bara ska ”springa in lite snabbt” i affären och lämnar därför kvar sina djur, ofta hundar, i bilen medan de går in affären.

Tack och lov hade den här bilägaren av någon anledning inte låst bilens dörrar, så Kim och hennes familj kunde öppna bilen och få ut hunden ur det stekheta fordonet. När de sedan fick tag i ägaren gav Kim honom en rejäl uppsträckning.

– Jag berättade för honom hur fruktansvärt jag tyckte att det var, man lämnar inte en hund på det sättet. Jag kommer faktiskt inte ihåg allt jag sagt, jag var så arg på den här ägaren. Och han vågade väl inte säga så mycket heller utan han höll väl med mig att det var dåligt och att det inte var meningen att hunden skulle vänta så länge, men den var säkert i bilen i en timme i alla fall.


Kim Axén (Facebook)

Efter händelsen skrev även Kim ett inlägg på Facebook som har delats över 6 600 gånger av djurvänner som vill hjälpa Kim att sprida det viktiga budskapet vidare. Såhär skriver Kim:

Hur i helvete är folk skapta, att de aldrig lär sig. Den här hunden satt instängd i bilen i strålande sol med endast en liten ruta ytterst lite nervevad. Blir så jäkla arg! Min bror Simon lyckades få upp båda dörrarna och vi fick tag på ägaren som förhoppningsvis har lärt sig en läxa. Ångrar dock att vi inte ringde polisen, det hade nog gett en ännu större effekt.

Dela gärna, då vi måste hjälpas åt att stoppa detta djurplågeri!!!

Hans Rosenberg, presstalesman hos Svenska Kennelklubben, bekräftar för Expressen att detta dessvärre är ett vanligt förekommande fenomen.

– Vi tror att vi är borta en kortare stund, sen går tiden och det blir varmare än vad vi tror. Det går ju känna själv om man sitter i en bil i solen utan air condition. Jag menar, jag kan ju ta av mig kläder i alla fall, det kan ju inte hunden. Den får värmeslag, stressar upp sig och kan alltså dö. Och det tycker inte jag att det är värt, att jag blir av med min hund för att jag själv inte kan se faran.

Nu hjälps vi åt att dela den här viktiga varningen vidare så att alla förstår en gång för alla – Barn och djur ska ALDRIG lämnas ensamma i bilar!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.