Nu hyllar vi polishunden Izor – som spårade och tog fast fyra aggressiva inbrottstjuvar: ”Imponerande”

När polisen i Stockholm fick ett larm om pågående inbrott åkte Izor och hans förare snabbt till platsen.

Izor gjorde en fantastisk insats och efter en lång kamp som innehöll både brottning och att vada genom gyttja lyckades Izor få inbrottstjuvarna gripna, något polisen berättar om på Facebook.

När polisen i Stockholm fick ett larm om ett pågående inbrott var Izor och hans förare snabbt på platsen. Izor sattes i arbete på en gång och får upp spår direkt.

Det är kolsvart ute och Izors förare har bara en sikt på 30 meter. Så allt han kan göra är att följa efter Izor

Pågående inbrott. Kamerorna på plats visar att uppgifterna stämmer. Försvarsmaktens Izor med förare är i tjänst…

Gepostet von Polisen Stockholm – hundenheten am Sonntag, 23. August 2020

”I radion hörs den obligatoriska frågan om hundföraren har drag i linan? Ett kort ”Ja!” blir svaret då musklerna skriker att det gör ont men hjärnan säger fortsätt. Fokus är att andas och försöka hänga med Izor. Vi ger oss aldrig!”, skriver polisen i inlägget på Facebook.

Möts av våld

Izor blir allt mer intensiv i sin spårning och plötsligt börjar han skälla. Föraren tänder pannlampan och ser hur Izor brottas med en misstänkt gärningsman. En annan person gömmer sig och någon flyr.

”Izor möts av våld från den ena personen och tumult uppstår. Dom ramlar ner i ett dike utom synhåll och hundföraren får själv gripa en av de andra. Hundföraren tar med den gripne och hjälper Izor att få kontroll på den andra personen. Två gripna. En som sprungit”, skriver polisen.

De två gripna personerna får transporteras genom terrängen tillbaka till de kollegor som biträtt under jakten, och så fort överlämnandet är gjort tar sig Izor an nästa uppdrag – att hitta de andra gärninsgpersonerna.

Rör sig i vassen

Izor får upp spår och jakten är igång igen som leder dem till en sjö. Det är djupt och snart går vattnet över till ren gyttja.

Plötsligt skäller Izor igen. Det rör sig i vassen och ytterligare två gärninsgpersoner hittas och grips.

”När lugnet lagt sig väntar klädbyte för föraren och sjukhusbesök för Izor. Det konstateras att han är mörbultad men inga allvarliga fysiska skador. Värre blev det för den andre som låg i diket med Izor…”, skriver polisen.

Hyllas i sociala medier

Izor har hyllats i sociala medier för sitt mod.

”Så fantastiskt fint jobb av Izor och hans förare! Jag tycker också att polishundarna borde få status som polis då det kanske är lite mindre risk för att bli skjutna eller misshandlade av skurkarna då”, skriver en person.

”Bra jobbat Izor (och husse förstås) skönt att du inte blev skadad”, skriver en annan.

”Som jag sagt många gånger tidigare : In med massor av hundar både hos polisen och tullen. De är helt imponerande, suveräna, överlägsna i allt. Heja heja”, skriver en tredje.

Vilken hjälte Izor är. Nu hyllar vi honom för sin enorma insats.

Dela gärna artikeln om du också tycker att Izor förtjänar att hyllas.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required