Nu hyllar vi svenske Tony, som kastade sig i ån och räddade en katt från att drunkna.

När Tony Lemström var på väg till tåget i går morse hörde han ett ljud som fick honom att stanna upp. En katt jamade någonstans, men Tony förstod inte varifrån ljudet kom. Sedan gjorde han en fruktansvärd upptäckt.

Tony befann sig i Köping på torsdagsmorgonen och var på väg till tåget på vägen längs Köpingsån. Men när han hörde katten bestämde han sig för att stanna till och leta, ifall den behövde hjälp. Efter att ha sökt längs ån i fem minuter såg han en vit- och orangefärgad katt i vattnet.

– Precis när jag kom fram hörde jag det sista jamandet. Jag såg hur katten slappnade av och att huvudet föll ner under vattenytan, berättar han för Expressen.

Bild: Facebook

katt1

Tony slängde ifrån sig sin mobiltelefon och hoppade i. Efter att ha fått upp katten på land befarade Tony det värsta. Det såg ut som att den var död.

Under flera minuter försökte Tony få katten att hosta upp vattnet och vakna till liv. Det lyckades!

– Jag försökte få den att hosta upp vatten i någon form av livräddning. Efter fem minuter började den kvickna till och jama. Jag kände i hela mig hur den pustade ut.

Tony vet inte hur länge katten hade varit i vattnet, kanske i flera timmar med tanke på hur utmattad den var.

Han fick hjälp av en äldre herre som kontaktade polisen och lånade ut sin jacka till katten så att den skulle få lite värme.

Bild: Facebook

katt2

Nu vill Tony hitta kattens ägare, så att han eller hon får reda på vad som har hänt. I ett inlägg på Facebook, som har delats nästan 4 000 gånger, söker han efter kattens husse eller matte. Än så länge har ingen hört av sig.

Tack för din fina insats Tony, du är en riktig hjälte!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.