Nu plockas buräggen bort från hyllorna i Danmark.

I Sverige har flera butiker sedan tidigare valt att fasa ut burägg från sitt sortiment och i stället valt att satsa på ägg från hönor som lever under bättre förhållanden. De hönor som tvingas leva i burar lever inte sällan så trångt att de inte ens kan sträcka ut vingarna och inte heller krafsa eller sprätta i marken. Och nu tar flera butiker i vårt grannland Danmark efter och tar bort burägg ur sitt sortiment, rapporterar danska TV2.

Tidigare i år fick en skylt från matvarukedjan Coop stor uppmärksamhet på sociala medier. På skylten förklarade man varför man inte längre säljer burägg i butiken med följande lysande motivering:

”Vi har slutat sälja burägg. Kryp in i potatislådan så förstår du varför.”

Och just detta, att många hönor tvingas leva i oerhört trånga utrymmen, är anledningen till att många svenska butiker inte längre erbjuder burägg i sitt sortiment.

Nu sprider sig trenden. Danska TV2 rapporterar nu att de danska matvarukedjorna Netto, Føtex och Bilka nu också plockar bort buräggen ur sitt sortiment.

– Att förbättra djurens välbefinnande är mycket viktigt för oss och som Danmarks största detaljhandelsföretag tar vi ansvar. Vi är redo och kunderna är redo, säger Jeppe Dahl Jeppesen, livsmedelschef på Dansk Supermarked i ett pressmeddelande.

Beslutet kommer sannerligen att märkas. Idag utgör burägg 25 procent av matvarukedjornas totala försäljning och förra året sålde man uppskattningsvis 100 miljoner burägg.

Och på Dyrenes Beskyttelse, Danmarks största djurskyddsförening, jublar man åt beskedet.

– Det är helt fantastiskt. Med en tredjedel av marknaden och med en så ambitiös tidsplan för utfasningen, räknar vi med att detta initiativ på allvar kommer innebära ett stopp på försäljningen av burägg i Danmark, säger Britta Riis, chef på Dyrenes Beskyttelse, enligt TV2.

Man räknar med att buräggen ska vara helt bortplockade ur sortimentet allra senast innan 2017 års slut.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.