Nu slutar USA med djurförsök på schimpanser och släpper ut dem i en naturlig miljö istället.

Nu slipper de sista schimpanserna på statligt ägda djurförsöksanläggningar i USA att utsättas för djurförsök, meddelar USA:s National Institute of Health.

50 schimpanser ska pensioneras och flyttas till fristäder där de får leva resten av sina liv i en naturlig miljö.

Ytterligare ett projekt, där 82 andra schimpanser ingår, kommer att fasas ut. Det projektet stöds av NIH men ägs av andra medicinska forskningsanläggningar.

– Det här beslutet är mycket glädjande, de här schimpanserna får nu chansen att åtminstone spendera slutet av sina liv i en naturlig miljö. Varken djurförsök på människoapor eller på andra djur hör hemma i ett modernt, djuretiskt samhälle, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

schimp

Tidigare i år gav den amerikanska regeringen forskningsschimpanser samma rättigheter till skydd som man ger till utrotningshotade arter. Det innebär att bara beteendestudier tilläts, och man fick inte längre skada djuren.

I flera andra länder, bland annat Sverige, Tyskland, Österrike, Storbritannien, Nederländerna och Nya Zeeland, finns redan ett förbud eller stränga restriktioner mot att använda människoapor för medicinsk forskning.

I Sverige används dock andra apor i djurförsök. Vid Astrid Fagraeus Laboratorium i Stockholm hålls idag både krabbmakaker och rhesusapor för djurförsök, enligt Djurens rätt.

Jag blir så ledsen när jag tänker på alla djur som plågas för forskning, och hoppas att vi kan få ett förbjud mot alla dessa djurförsök i hela världen!

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna