Nu vill även Europas veterinärer förbjuda vilda djur på cirkus.

Över 80 000 har skrivit under Djurens Rätts och Newsners kampanj för att stoppa elefanter och andra vilda djur på cirkus. Nu kräver även Europas veterinärer ett stopp. Då undrar vi: är det äntligen dags för svenska politiker att vakna och införa ett förbud?

Tycker du att elefanter och andra djur inte hör hemma på cirkus? Då kan du skriva under här och stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj.
En organisation som också vill förbjuda vilda djur på cirkus är Federation of Veterinarians for Europe (FVE), en sammanslutning av 46 veterinärorganisationer från 38 europeiska länder. FVE har nu gått ut och rekommenderat alla europeiska länder att förbjuda vilda däggdjur på resande cirkusar, vilket inkluderar till exempel elefanter och sjölejon. Två arter som idag är tillåtna i Sverige.
FVE menar att vilda däggdjur på cirkusar inte har möjlighet att få sina fysiska och psykiska behov tillfredsställda. Inte heller har de möjlighet till socialt umgänge med andra djur.

Att vilja förbjuda vilda djur på cirkus är ingen kontroversiell ståndpunkt i Europa. I juni 2015 svarade 98 procent av invånarna i Skottland att de vill ha ett förbud mot vilda djur på cirkus. En undersökning i Frankrike år 2012 visade att 57 procent av invånarna ville se ett förbud mot djur på cirkusar överhuvudtaget. Och i en opinionsundersökning från tidigare i år svarade 68 procent av svenskarna att de är för ett förbud mot vilda djur på cirkus.

Kampanjen #IntePåCirkus startades för att förbjuda elefanter och vilda djur på cirkus. Över 80 000 har skrivit på och Du kan protestera genom att skriva under här.

Elefanter och andra vilda djur hör inte hemma på cirkus, där de utnyttjas i underhållningssyfte.
Vi uppmanar därför regeringen att snarast förbjuda vilda djur på cirkus i Sverige.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus.
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Här kan du läsa om Djurens Rätts och Newsners pågående kampanj #IntePåCirkus

Jaaa! Sossarna lyssnade: Nu vill de också förbjuda elefanter på cirkus.
Alla roade sig på cirkus, ingen såg hennes lidande. Tills hon reste sig upp och sa ifrån. Filmen som visar att vi måste förbjuda vilda djur på cirkus.
I 30 år plågade mannen cirkuselefanter. Men fruns sista ord förändrade hans liv för alltid. Skötarens skakande berättelse.
Jaa! Seger nummer 1: Cirkusen lovar att sluta med elefanter. Nu fortsätter vi kampen för en ny lag. Cirkus Maximum lovar att inga elefanter finns med nästa år.
Ungen var bortrövad i 4 år. Här går hon 10 mil i djungeln och möter sin mamma igen. Se när babyelefanten återförenas med sin mamma.
Djur på cirkus kan inte föra sin egen talan. Det här är för djuren som lider i det tysta. Läs Zandra Lundbergs krönika.
Malena Ernman kräver förbud av vilda djur på cirkus. Hjälp henne sprida detta och skriv på du också. Artisten är en av över 67 000 som skrivit under.
Danskarna bojkottar cirkusen efter skandalen. Misshandlade elefant så att den löpte amok.

Publicerad av Newsner Djur