Ny lag i Spanien: Ger djur samma rättigheter som människor.

Spanska byn Trigueros del Valle är känt för sina vackra slott och fina landskap. Men de senaste dagarna har den lilla kommunen blivit omskriven på grund av något helt annat: Sin nya unika djurlag som ger djur samma rättigheter som människor.

Stadsfullmäktige i byn röstade nyligen igenom ett lagförslag som ger djur statusen av ”icke-mänskliga invånare”. Det här ger dem i princip samma rättigheter som människorna.

I byn bor det ungefär 330 mänskliga invånare, och en hel del djur. Förslaget röstades enhälligt igenom av de lokala politikerna.

– Hundar och katter har levt bland oss ​​i över 1000 år. Som borgmästare måste jag representera alla invånare, inte bara de mänskliga, säger borgmästare Pedro Pérez Espinosa, enligt tidningen The Independent.

 

Foto: Shutterstock

kaaatt

Djurrättsorganisationer hyllar förslaget, medan vissa tycker att de är att gå för långt.

Lagen innehåller flera punkter, bland annat ”alla invånare är jämlika, och har samma rättigheter”, och ”en invånare, mänsklig eller icke-mänsklig, är berättigad till samma respekt”. Men det finns en del frågetecken. Det är till exempel ännu oklart hur lagen kommer påverka avlivning av djur som blivit sjuka.

Bakgrunden till lagen är den omdiskuterade tjurfäktningen i Spanien. Flera regioner tillåter fortfarande tjurfäktning, medan vissa valt att förbjuda det. Eftersom den nya lagen förbjuder grymhet mot djur, innebär det också att tjurfäktning inte längre kommer vara tillåtet i Trigueros del Valle.

 

Foto: Shutterstock

tjur

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna