Ny lag i USA räddar 100 000-tals djur från djurförsök.

USA president Barack Obama har godkänt en ny kemikalielagstiftning i USA. Lagen innebär ett historiskt avståndstagande från djurförsök, skriver Djurens Rätt. Det är bland annat första gången som den amerikanska kongressen i en lagstiftning anger att djurförsök ska minimeras och att djurfria metoder är det önskade huvudalternativet.

Den nya lagen, ”Toxic Substances Control Act”, skrev under på onsdagen förra veckan av president Barack Obama.

Den nya lagen är en uppdatering av tidigare lagstiftning (som inte uppdaterats på 20 år) och innehåller formuleringar om att djurförsök för kemikalier ska undvikas. Myndigheten Environmental Protection Agency ska också ansvara för att ska ta fram en databas, så att utvecklingen av djurfria försöksmetoder ska gå framåt.

djur1

Den nya lagen är historisk. Det är nämligen första gången som man öppet skriver att djurförsök ska minimeras och att djurfria metoder är att föredra som huvudalternativ.

obama1

Crystal Schaeffer från American Anti-Vivisection Society hävdar att den nya lagen kommer att rädda hundratusentals djur från lidande, men också vara viktig för att utveckla alternativ till djurförsök.

”Den här reformen kommer inte bara skona hundratusentals djur från enormt lidande, men kommer också att uppmuntra till fortsatt modernisering av alternativ till djurförsök”, skriver Crystal Scaheffer i ett mejl till Huffington Post.

Gilla gärna om du tycker att den här lagen verkligen behövs!