10 bevis på att din hund älskar dig och är din bästa vän.

Är det kanske fler än jag som någon gång har drömt om att ha krafter som Doktor Dolittle? Detta mest för att veta exakt vad djuren tänker och känner. Det skulle vara riktigt häftigt att kunna prata med dem! Att till exempel veta varför min hund börjar skälla när jag sätter igång dammsugaren eller vad egentligen är han vill när han lägger huvudet på sned och tittar på mig med de där brunnsdjupa ögonen.

Jag tvivlar på att jag någon gång kommer att få veta svaren på dessa frågor, men tack vare ny utveckling inom vetenskapen kring hundkommunikation, vet jag nu om min hund älskar mig eller inte.

Förutom att det finns studier som visar på att hundar bär på vissa ”befogenheter” eller förbättrade fysiska sinnen, har forskarna också upptäckt att eftersom hundar och människor har varit så djupt sammanflätade genom historien, har hundar utvecklat en unika sätt att uttrycka sin kärlek för människor.

Beteendena är mycket subtila och de är inte alltid självklara, men här nedan får du allt du behöver veta för att vara säker på att din hund älskar dig. Känner du igen dig?

1. Din hund tittar rakt in i dina ögon.

01svartvit

Under tv-showen, ”60 minutes segment”, i USA, hade Anderson Cooper ett möte med Brian Hare, en välkänd hundexpert. De träffades för att diskutera hur hundar uttrycker sin kärlek. Enligt Hare, betyder de värmande ögonen, att din hund vill ”krama dig med sina ögon”, när den möter din blick.

När en hund tittar på dig medan ni busar med varandra eller bara myser, frigörs oxytocin. Det är samma hormon som hjälper nyblivna mammor att knyta sina band till sina barn.  Om du vill testa detta på din hund, gå då inte hem och kör ”arga leken”. Då kommer hen bara att känna att någonting är fel och vända bort blicken.

Försök i stället att ha naturlig ögonkontakt under normala rutiner och se hur din hund reagerar.

2. Din hund gäspar när du gäspar.

02svartvit

Att gäspningar smittar, det har säkert många av oss känt på. Men visste du att denna impuls inte begränsar sig bara till oss människor?

Hundar känner också av detta, eftersom att de är uppfostrade att läsa av människor. Detta gör att de också gäspar, när de ser att någon som de tycker mycket om, gäspar.

En studie visade att när människor upprepar någon annans gäspning, gör vi det i empati, som kring sympati för smärtor. Det är omöjligt att mäta hur pass empatiska hundar är, men det är möjligt att hundar gäspar samtidigt som en människa eftersom hunden har ett känslomässigt band med den här personen och då vill visa ömhet.

Studien visade också att hundar var mer benägna att gäspa när deras ägare gäspade, än när en främling gjorde det. Detta gäller också oss människor. Fundera på det. När gäspade du senast bara för att du såg en främling göra det.

3. Din hund lutar sig mot dig.

03svartvit

Den aktuella låten ”lean on” med Major Lazer handlar om att erbjuda stöd och att vi alla behöver någon som finns där som vi kan luta oss mot. Hundar längtar och letar efter samma typ av säkerhet.

Ibland kan en hund till exempel luta sig mot en människa för att hen känner sig orolig och vill att personen ska göra något, eller ta hen någonstans. Men att luta sig mot någon är också en symbol från hundens sida som är ett tecken på kärlek.

Även om din hund lutar sig mot dig på grund av nervositet, gör hen fortfarande detta eftersom att hen tänker på dig som någon som kan skydda hen och hålla hen säker.

4. Din hund myser med dig efter en måltid.

04svartvit

I boken ”Hur hundar älskar oss”, skriver Gregory Berns, att om din hund myser med dig efter en måltid, är det ett starkt tecken på kärlek och att din hund verkligen älskar dig.

De flesta hundälskare (eller även människor som inte har någon speciell relation till hundar) vet att valparna älskar att äta. Men enligt Burns är nästa steg, efter att en hund ätit sin mat, avgörande på vad hen prioriterar.

Ibland kanske din hund behöver göra sina ”behov” direkt efter sin måltid, men lägg märke till hur hen reagerar på morgonen och på kvällen. Om hen myser med dig efter en måltid, betyder det att hunden har väldigt starka band dragna till dig.

5. Din hund lyfter varierande på ögonbrynen.

05svartvit

Vi människor tror ofta att vi kan läsa av vår hund genom vad deras svans har för sig, men det är faktiskt så att deras ansikte är en än kraftfullare indikator på vad de vill och känner.

I en nyligen genomförd studie i Japan, introducerades hundar till sin ägare, en främling, en hundleksak och ett objekt som de inte gillar.

När de såg sin ägare lyfte hundarna omedelbart på ögonbrynen (särskilt deras vänstra) och när de såg en främling infann sig en del mindre ansiktsrörelser, med undantag för förflyttning av det högra ögonbrynet.

Men när de sedan såg ett objekt som de visste om och var bundna till, lutades deras vänstra öra bakåt. När de fick se objektet som de inte gillade, lutades deras högra öra. Enligt studien, betyder detta att hundar är mer reserverade när de ställs inför något de inte känner igen eller något som de ogillar.

6. Din hund tittar lugnt på dig när du lämnar hemmet.

06svartvit

Vissa tror att om hunden där hemma får panik när man lämnar dem ensamma, skulle det vara ett tecken på kärlek.

Det är nödvändigtvis inte sant, menar Gregory Berns.

Om din hund får panik när du lämnar hemmet, är det mer av ett tecken på att den har separationsångest mer än att den älskar dig.

Om din hund går till sin korg eller bara accepterar att du lämnar hemmet och håller sig lugn när du går, betyder det att din hund litar på dig och är säker på att du kommer att komma tillbaka.

7. Din hund blir helt galen av glädje när du kommer tillbaka.

07svartvit

Vi alla känner oss speciella när vi kommer hem och möts av vår fina, fyrbenta, vän som kommer med viftande svans och favoritleksaken i munnen samtidigt som hen hoppar och överallt som en galen känguru.

Det är ett beteende som vi tycker om för att det är ett så pass starkt och speciellt sätt av hunden att visa sin kärlek.

Och det stämmer förstås, det ligger väldigt mycket varma känslor i detta beteende.

8. Din hund sover gärna i ditt rum (och helst din säng).

08svartvit

Ett annat sätt att ta reda på om din hund älskar dig är att observera var hen gillar att sova.

Det är (ofta) en del av en stor kontrovers, men om din hund vill sova i din säng, även om du inte tillåter det, är det ett tecken på att hen definitivt älskar dig. Så om du inte tillåtit detta tidigare, kanske du nu borde tänka om.

9. Din hund ger dig sin favoritleksak

09svartvit

Om din valp ger dig sin favorit och mest eftertraktade leksak, betyder det inte bara att din hund är på lekhumör.

Även om lek är ett tecken på kärlek till dig när din hund ger dig hens favoritboll eller så, kan det också innebära att hen tänker på dig som sin flockledare.

På grund av detta, vill hen tillfredsställa dig genom att erbjuda dig hens finaste ägodel, oavsett om det gäller en pipleksak eller en sliten frisbee. Hen tror att du kommer att gilla leksaken lika mycket som hen gör. En mycket fin gest som du ska ta med massor av värme.

10. Din hund njuter av din kärlek.

11svartvit

Älskar du din hund? Enligt Gregory Burns, kan hundar faktiskt medfött känna om du gör det.

Så om du inte älskar dem, får du ingenting i gengäld.

Hur många av dessa tecken har du stött på från din hund? Är det någonting som dina vänner känner igen? Dela detta för att se om dina vänner också har starka band med sina hundar.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.