Ny studie: 11 tecken på att din katt älskar dig och är din bästa vän.

Det finns många sätt att se om din katt tycker om dig. Den kan till exempel leka med dig, tvätta dig eller söka din ögonkontakt innan den ska somna. Vissa hade du kanske redan koll på, medan andra kanske är helt nya? Här nedan får du en lista på saker din katt gör för att visa sin kärlek till dig.

Kolla hur många du känner igen, här har du hela listan.

1. Katten spinner
Om din katt spinner, är det deras sätt att visa att den trivs hos dig och att den njuter av den speciella stunden. Det kan hända när du myser med den, när den ligger i ditt knä eller bara när den känner sig lugn och trygg.

01

2. Katten rullar sig
Om din katt slänger sig ner på golvet intill dina fötter och rullar runt, visar den både att den vill ha din uppmärksamhet och att den tycker om dig. Den tycker om dig och vill helt enkelt umgås med dig.

02

3. Katten klöser
Det kan förstås vara jobbigt om katten klöser på fel ställen. På möbler, på en vägg eller på något annat i hemmet som inte är tänkt att användas som klösbräda. Men håll koll på vart katten klöser, om den gör det i hemmet.

För det är ju den platsen som betyder lite extra för katten. När du fått svar på detta, kan du alltid ställa ett klösredskap på den här platsen som katten kan använda därefter.

04

4. Din katt ger mat till sina ungar
Har du en stor katt som har fått ungar? Då är det ett tecken på att din stora katt trivs hos dig om den väljer att ge mat till sina ungar. Det kan man tycka ska vara en självklarhet.

Men om mamman känner sig otrygg, kan det hända att hon inte ger med sig till sina ungar. Men om hon gör det, känner hon sig trygg i situationen.

05

5. Katten ger dig presenter
Det kanske inte är så att du ser ett gammalt garnnystan eller en infångad mus på dörrmattan som någonting fint. Men om din katt fångar detta och stolt visar upp det för dig, är det för att visa tacksamhet och kärlek. Det är helt enkelt en present till dig från din katt.

06

6. Katten leker
Denna känns förstås ganska självklar, men ändock viktig och kanske kattens främsta sätt att visa kärlek. Helt enkelt genom att leka och busa tillsammans med dig. Sedan kan det vara gånger då katten bara inte är på humör, men det betyder förstås inte att den inte tycker om dig.

07

7. Katten sover
Katten sover upp mot 16 timmar per dygn. Eftersom att de är som mest sårbara när de sover, kan katter som känner sig otrygga lägga sig på platser där ingen kommer åt dem.

Men om de är trygga i sitt hem, kan de lägga sig nära dig, eller kanske på en plats som de gillar, trots att du skulle kunna komma åt dem när de sover.

08

8. Kattens ögon
Visste du att en katt kan visa sin kärlek genom sina ögon? Precis som vi människor kan ”le med ögonen”, så kan en katt ge värme genom dem. Observera till exempel när din katt är trött och är på väg att somna in. Då kan den en sista gång innan den somnar spana runt i rummet och söka din kontakt. En ögonblinkning från din katt är som en slängpuss och bevis på tillit och kärlek.

09

9. Kattens svans
Din katt kan även visa känslor genom sin svans, detta genom att hålla din rakt upp och sedan låta den tippa över i en båge. Det här gör katterna för att visa respekt till sina mammor. Men det är också någonting som de sedan tar med sig från sin uppväxt med mamman och även gör inför sina ägare – om det är ägare som de gillar.

10

10. Katten jamar 
Det kanske finns gånger då du känner att din katt låter lite för mycket? Att den stör dig på något vis? Kattens jamande är inget den gör för att vara dryg, utan för att – återigen – visa att den tycker om dig och att den vill ha din uppmärksamhet.

Det är kattens sätt att prata med dig, att försöka kommunicera. Pratar du med människor du inte tycker om? Det gör inte katter heller. De pratar med dig för att de tycker om dig.

11

11. Katten tvättar sig
En katt lägger enormt mycket tid på att tvätta sig. Detta inte bara för att hålla sig ren för sin egen skull, utan även för din. Din katt vill vara fin även inför dig. Det kan också hända att din katt kommer och börjar slicka på dig för att tvätta dig. Detta är ytterligare ett tecken på kärlek och starka band. Att katten har tagit till sig dig som en familjemedlem.

12

Dela gärna detta med dina vänner som har katt som kan kolla om dessa tecken stämmer.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna