Ny undersökning: Så skadas våra djur hemma av ciggarettröken.

Har du djur hemma, samtidigt som du är rökare? Då ska jag berätta något för dig som du bör tänka på framöver. Det har nu kommit en ny studie från Skottland, där de kommit fram till att röken från våra cigaretter, inte bara är farlig och dålig för människor i vår omgivning utan även för djuren.

Det är University of Glasgow som kommer med nyheten kring den här studien. Den avslöjar att djur som vistas i rökiga miljöer har större risk att drabbas av hälsobesvär som cancer och ohälsosam viktökning.

Clare Knottenbelt är professor i medicin och onkologi vid universitetet och uttalar sig som så i ämnet:

– Hundar får i sig en betydande mängd rök när de bor i ett hushåll där det förekommer rökning. Studien vi håller på med just nu visar att katter påverkas ännu mer. Detta kan bero på att katter tvättar sig själva väldigt ofta och därmed får i sig en stor mängd rök genom pälsen.

CigaretterSkadarDjuren

Han-hundars testiklar har också undersökts, detta för att se om de påverkas när de lever i ett rökigt hem – vilket de gör, till det negativa. De fann cellskador på hundarna som levde i rökiga miljöer, i större utsträckning än de som levt i rökfria boenden.

– Vi känner alla till riskerna med rökning och det är väldigt viktigt att vi gör all för att få folk att sluta röka. Husdjursägare tänker sällan på att även deras små djur drabbas av passiv rökning, säger Knottenbelt.

Det du kan göra för att minska rökmängden i ditt hem och för att göra det skonsammare både för dig och ditt/dina djur, är att röka utomhus. Men att sluta röka helt, är naturligtvis det bästa alternativet.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna