Nya polishunden Limpan, 9 veckor ung, smälter hjärtan: ”Vår absolut yngsta kollega just nu”
Polishund

Foto: Facebook/TT

Nya polishunden Limpan, 9 veckor ung, smälter hjärtan: ”Vår absolut yngsta kollega just nu”

Här är polisens allra yngsta kollega.

Bilden på valpen smälter nu hjärtan på nätet.

Säg hej till ”Limpan”!

Polishundar gör ett ovärderligt jobb och förtjänar sannerligen att hyllas med jämna mellanrum. Tillsammans med sina hundförare utför de ibland direkt livsavgörande räddningsinsatser, då de uppsöker och hittar personer, ämnen och föremål.

De kan också utföra övervakning i olika typer av fall. Och det är framför allt vovvarnas nosar som polisen försöker nyttja så gott det går.

Hundars luktsinne är ju nämligen dokumenterat mycket bra och de kan via nosen upptäcka sådant som vi människor annars skulle ha svårt att finna.

Foto: TT

I Sverige uppskattar polisen att det finns ungefär 400 polishundar och till dessa lika många poliser som är hundförare till yrket. De utför uppskattningsvis uppemot 30 000 insatser årligen över landet.

– Hundarna kan spåra, söka och försvara föraren, sig själva och andra. En del hundar kan också söka efter särskilda ämnen och arbeta under speciella omständigheter, till exempel på platser där det brunnit. Alla hundpatruller tränas löpande och kvalitetssäkras kontinuerligt. Hundarna används även för att övervaka och patrullera, till exempel vid demonstrationer, och att leta efter narkotika, vapen, sprängämnen, brännbara vätskor, kroppsvätskor och döda kroppar, skriver polisen på sin hemsida.

LÄS MER: Nu hyllar vi polishunden Bane – spårade och hittade två försvunna barn på en kvart

LÄS MER: Polishunden Moltas hittade självmordsbenägen person – efter dramatisk jakt i skogen

”Vem kan motstå”

De allra flesta av polisens hundar är av raserna schäfer och malinois. Den allra yngsta i kåren, ”Limpan”, tycks vara av den första varianten.

Nu presenteras den lilla polishunden för allmänheten.

– Krokasmedens Jansson ”Limpan” är med sina 9 veckor vår absolut yngsta kollega just nu. Trots att vi arbetar med hundar och kontinuerligt omges av valpar så är det svårt att hålla sig från att kasta sig ner på marken och prata med sådär härligt löjlig valpröst när man ser Limpan i lunchrummet, skriver polisen i Stockholms hundenhet på sin Facebook-sida.

Krokasmedens Jansson ”Limpan” är med sina 9 veckor vår absolut yngsta kollega just nu. Trots att vi arbetar med hundar…

Posted by Polisen Stockholm – hundenheten on Monday, August 7, 2023

Inlägget har i skrivande stund fått tusentals reaktioner från allmänheten. Många skriver att de förstår polisens starka känslor för sitt nytillskott, och passar dessutom på att önska valpen lycka till med sin utbildning inom kåren.

– Förstår er. Vem kan motstå detta. Lycka till med den lilla, skriver en person i kommentarsfältet till inlägget.

– Herre jösses man smälter vilken sötnos, skriver en annan.

– Så söt man kan vara. Det blir alldeles säkert en toppen polishund!! Och att det är svårt att låta bli att gosa med en liten vovve, det går bra inte. Lycka till i fortsättningen, skriver en tredje person.

– Av bilden att döma; kommer nog inge respekt vad det lider, skriver en annan person i en kommentar till bilden.

Stort lycka till med allt nu, Limpan!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida!