Nyfödda fölet blev föräldralöst. Då bestämde geten sig för att bli mamma.

Fölet Legacy var bara ett dygn gammal när hennes mamma plötsligt gick bort. Efter misslyckade försök att hitta ett surrogat-sto var ägaren Emily nära att ge upp hoppet. Då kom geten Buttercup till räddning.

Det var i början på april det fruktansvärda hände. Ruby dog ett dygn efter att ha fött sitt efterlängtade föl. Ägaren Emily Welsh blev förkrossad och visste inte vad hon skulle ta sig till.
– Mitt liv förändrades totalt. Jag ville bara fly från stallet, men jag hade ju samtidigt ett litet föl att försöka rädda, skriver Emily på sin facebooksida.

Sorgen efter hästen Ruby var stor, men hon var tvungen att vara stark för fölets skull. Hon försökte hitta ett surrogat-sto som kunde ta sig an det lilla fölet, men utan att lyckas. Då hörde Emily att en gård i närheten kunde skänka en get.

Bildkälla

01

– Dagen efter fick vi hem en mycket nervös liten get. Då var hon en av 400 mjölkgetter. Men för oss är hon en på miljonen, berättar Emily.

Bildkälla

02

Geten Buttercup tog genast på sig mammarollen. Trots att hon var mindre än Legacy blev hon en fantastisk mamma.

Bildkälla

03

Legacy har lärt sig dia från Buttercup, men Emily hjälper även till med flaskmatning.

Bildkälla

04

De har byggt en speciell ställning som Buttercup kan stå på, eftersom hon är så mycket mindre än fölet.

Bildkälla

05

För ett par veckor sedan la Emily ut några bilder på Facebook där hon berättade om det annorlunda paret. Inlägget fick stor spridning och har delats över 10 000 gånger.

Så här skrev hon i inlägget:
Möt Legacy och Buttercup!
Den här berättelsen visar att kärleken inte har några gränser och att Moder Natur verkligen är underbar!
Berättelse är bitterljuv, och jag kan äntligen skriva/prata om detta utan att gråta.
Det hela började när vi fick reda på att vårt sto Priest Valley Ruby Jubilee var dräktig med Welsh Titan Prince, (hans första föl.) För er som har hästar … Ni vet att en häst är som ditt barn. Ruby var min ENDA. Vi hade en hel del sömnlösa nätter i slutet av mars. Ruby var ungefär en vecka försenad och födde slutligen sitt föl 2 april 2015 klockan 2:30. Det gick utmärkt, som om det var tagit ur en lärobok. Fölet stod upp efter ca 10 minuter och diade. Sen tvättade Ruby henne. Allt var fantastisk. Vi gick till huset för att få lite sömn men höll oss i gästrummet och tittade på kameran från stallet. Det kändes som om vi vunnit på lotteri. Våra hjärtan var så fulla av kärlek.

Men våra hjärtan brast vid middagstid följande dag. Ruby verkade inte må bra så vi ringde veterinären. Jag är inte en veterinär och jag vill inte skriva ner några felaktiga diagnoser, men slutresultatet blev att vi var tvungna att ta bort Ruby vid 16:00.

Mitt liv hade vänts upp och ned. Jag ville inte ens vara i ladan men vi hade nu ett litet föl som var ensam och behövde hjälp.
Våra föräldrar kom till vår hjälp eftersom de förstod hur förkrossade vi var. De tog med flaskor, mjölkersättning etc.

Vi beslutade att kalla henne Priest Welsh Rubys Legacy och tycker fortfarande att det är det perfekta namnet!

Vi började söka efter surrogat-ston men det fanns absolut ingen… och fölet var fortfarande ensam. Vi visste att hon behövde någon form av djur inne hos henne. Vi bestämde oss tillslut för att ta in en mjölkget. De var svårare att få tag på än vi trodde. Vi trodde att vi hade testat allt, tills vår hovslagare, Dave Jantzi, hörde av sig. Han berättade att ett lokalt mejeri kunde tänka sig att ge oss en get.

Dagen efter fick vi hem en mycket nervös liten get. Då var hon en av 400 mjölkgetter. Men för oss är hon en på miljonen. Vi byggde en ramp så det skulle vara lättare för oss att mjölka henne, kanske även få Legacy att dia. Våra vildaste drömmar gick i uppfyllelse och Legacy diade från Buttercup.
Buttercup har tagit över mamma rollen och även vi hjälpte till med flaskmatning. De har blivit oskiljaktiga!! Buttercup skyddar henne, älskar henne och leker med henne. Legacy är nu 5 månader gammal och jag var rädd att hon inte skulle bli äldre än en vecka. Vi är skyldiga hennes liv till Buttercup och tackar henne varje dag.
Vi har nyligen köpt ett annat föl som heter Rock, som är så bra med henne!! Legacy lär sig nu att vara en häst. Till alla våra hästshowvänner … Se upp för Buttercup – hon håller avelssto-klass.
Tveka inte att dela det här inlägget. Det kan vara ett alternativ för framtida föräldralösa föl!

// (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’)); // ]]>

Meet Legacy and Buttercup!This story shows that love has no boundaries and Mother Nature is truly wonderful! This…

Posted by Emily Welsh on den 2 september 2015

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna