Orangutang vägrar släppa sista trädet efter att människor förstört hennes hem.

Hon vägrade släppa taget. Skogen som en gång var hennes hem var jämnad med marken. Kvar fanns bara ett ensamt träd, och där uppe i den avbrutna toppen klängde hon sig fast. Ensam, hungrig och rädd. De skyddande löven på trädet var borta och orangutangen stirrade ut över det skövlade landskapet med stora ögon.

International Animal Rescue hittade henne efter att hennes hem skövlats 2013, förmodligen för att göra plats för palmoljeplantager. Bilderna visar en tragiskt verklighet i Borneo och Sumatra där stora ytor med skog skövlas på grund av palmoljeindustrin.

Just den här orangutangen klarade sig. International Animal Rescue lyckades rädda henne innan det var försent och kunde föra henne till en säker plats. Men tyvärr är hon inte ensam om att förlora sitt hem på grund av skövling av regnskogen.

Det finns två arter av orangutanger, en som lever på Sumatra som är akut utrotningshotad och en som lever på Borneo som är utrotningshotad. Det är svårt att veta exakt hur många orangutanger som finns kvar, men man tror att det finns omkring 7 500 på Sumatra och cirka 45 000-50 000 på Borneo. Nära 95 procent av antalet orangutanger har försvunnit de senaste femtio åren.

För några veckor sedan la International Animal Rescue ut bilderna på den ensamma orangutangen på sin Facebook, med ett viktigt meddelande:

”Vi är det sista och enda hoppet för orangutangerna i västra Kalimantan, och regnskogarna förstörs i en alarmerande hastighet. Vi har mer att göra än någonsin innan, och försöker desperat att rädda skogen som finns kvar.

Jorden tillhör oss alla, vi måste skydda och vårda den, innan det är för sent.”

Jag kan inte annat än hålla med dem. Vi måste rädda våra regnskogar, och alla djur som lever i dem! Vi är inte ensamma på den här planeten.

Här kan du läsa mer om vad International Animal Rescue gör för att rädda orangutangerna, och vad du kan göra för att hjälpa till.

Dela gärna med dig av den här informationen, så att alla får veta hur illa det är ställt med orangutangerna i Borneo och Sumatra!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.