Orangutangbebisen satt fastkedjad i 6 månader. Nu har hon räddats och lever åter i frihet.

Organisationen Save the Orangutans lokala samarbetspartner BOS fick ett tips om att en orangutangbebis hölls fången och fastkedjad på ett palmoljeplantage. Ett räddningsteam åkte dit och fann en rädd och svag liten bebis som var fastkedjad på ett betonggolv bredvid ett rum full av bekämpningsmedel. Tipset räddade bebisens liv – som nu återhämtar sig för att återvända till ett liv i absolut frihet.

Det var på ett plantage på södra Borneo som orangutangbebisens liv kunde räddas efter tipset till Save the Orangutans. Den hade hållits fången och fastkedjad i ett halvår innan ett räddningsteam från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng agerade efter tipset till Save the Orangutans.
− Att en orangutangmamma överger sin unge är mycket osannolikt. Mer troligt är att mamman dödats när hon sökt sig in på plantagen i jakt på mat. I takt med att regnskogarna skövlas ökar problemen, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan, i ett pressmeddelande.

Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan.

Kejora3 Save the Orangutan BOS

På räddningscentret fick hon namnet Kejora och bedömdes vara ca 1,5 år gammal. Nu har hon varit på världens största rehabiliteringscenter för orangutanger i två veckor och sakta men säkert börjat återhämta sig. Från början var Kejora väldigt rädd och svag, men nu har hon börjat äta mat och fått tillbaka livslusten. Målet med rehabiliteringen är att hon ska kunna återvända till regnskogen en vacker dag och leva i absolut frihet. Nu handlar det om att lära henne alla de saker som hennes mamma skulle ha lärt henne ute i det vilda.

Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan.

Kejora2 Save the Orangutan BOS

Bara på Borneo fanns det för 100 år sedan 250 000 vilda orangutanger. I dag är siffran nere på 50 000. Orangutangen är i dag betraktad som utrotningshotad. Därför ger mig organisationer som gör allt för att stoppa vansinnet, organisationer som Save the Orangutans, hopp om framtiden. Jag blir så glad att se att Kejora håller på att återhämta sig!

Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan.

Kejora1 Save the Orangutan BOS

Dela gärna om du också blir berörd av historien om Kejora.