Orangutangungen skulle säljas illegalt. Nu har hon fått återvända till friheten i Indonesien.

Orangutangungen Puspa skulle säljas som husdjur på den illegala djurmarknaden, men hade tur och blev räddad. I fyra månader har hon väntat i Kuwait på att få återvända till sitt hemland. Men nu är väntan över och Puspa har äntligen fått åka till säkerheten på indonesisk mark.

Det var i juli på en flygplats i Kuwait som tullen hittade Puspa och en annan orangutangunge i ett par lådor. Den större ungen fick återvända till Indonesien redan i september, men lilla Puspa var alldeles för liten för att klara flygresan.

– Hon var väldigt liten när de hittade henne, bara sex månader gammal. De i Kuwait var oroliga över hennes säkerhet och hälsa för en så pass lång flygning när hon var så liten. Därför fick hon bo i Kuwait på ett zoo där så länge, säger Save the Orangutan’s kommunikationsansvarige, Karolina Grundin, till Newsner.

Bildkälla

Puspa1

‘Save the Orangutan’ samarbetar tillsammans med Nyaru Menteng, världens största rehabiliteringscenter för orangutanger i Indonesien. Dit fick Puspa resa nu i måndags den 23 november. Resan gick bra och Puspa är i gott skick.

– Det som händer är att barnvakter på rehabiliteringscentret tränar orangutangerna och vårdar dem i allt som krävs. Puspa klarade flygresan bra och var i gott skick när hon landade. Nu kommer hon att tränas och sedan släppas ut i regnskogen om ungefär sju år.

Bildkälla

puspa2

På rehabiliteringscentret i Indonesien kommer Puspa nu leva tillsammans med de duktiga och utbildade barnvakterna de närmsta åren. Detta innan hon släpps ut i en skyddad del av regnskogen för att se hur livet fungerar och med en radiosändare kan centret sedan följa Puspas resa.

– I normala fall klarar sig inte orangutanger själva förrän de är 6-8 år, utan lever länge tillsammans med sina föräldrar. Vissa är dessutom traumatiserade när de kommer in till centret i Indonesien. Det kan vara en lång rehabiliteringsprocess och det tar lite olika lång tid för olika orangutanger, precis som för människor, säger Karolina Grundin.

Bildkälla

puspa3

Karolina Grundin avslutar vårt samtal med att berätta att Puspa har goda förutsättningar att få ett bra och drägligt liv.

– Omkring 200 orangutanger har släppts ut från centret och hela 92 procent har klarat sig bra. Många har fått egna ungar ute i det fria och det bevisar bara att det är ett effektivt träningsprogram som orangutangerna får rehabiliteringscentret, Nyaru Menteng.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna