Otäcka synen: Här står älgen täckt med stora tumörer

När turisten Angelique Rault var ute på resa med bilen utanför Strömsund, mellan Henningkälen och Näsviken fick hon en besynnerlig syn.

En älg syntes med konstiga knölar och när Angelique lade upp fotot i en tråd på sociala medier väckte det stor uppmärksamhet.

Älgen har nämligen drabbads av en tumörsjukdom.

– Det är en virusorsakad sjukdom och just älgarna har ett eget virus som ger dessa förväxningar av överhuden, säger Erik Ågren, veterinär och viltpatolog på statens veterinärmedicinska till P4 Jämtland.

När man är ute och åker och njuter av det svenska landskapet, är en syn av djur som går fritt i det fria, något som många vill se.

Men för turisten Angelique Rault blev en resa med bilen utanför Strömsund mellan Henningkälen och Näsviken, något som slutade i en annorlunda syn.

Kvinnan fick syn på en älg och skulle fotografera när hon märkte något annorlunda.

– När jag zoomade in på älgen såg jag att den har massa prickar och tyckte att den såg ledsen ut, säger hon till P4 Jämtland.

Tagit mellan Henningkälen och Näsviken.Ringde Länsstyrelsen och dom ska se vad dom kan/ska göra.Johan Olsson…

Posted by Angelique Rault on Monday, 5 August 2019

Veterinären om knöliga älgen: ”Virusorsakad sjukdom”

Och enligt veterinären Erik Ågren finns det en orsak bakom detta. Älgen har nämligen drabbats av vårtviruset Fibrom.

– Det är en virusorsakad sjukdom och just älgarna har ett eget virus som ger dessa förväxningar av överhuden, säger han.

Trots att synen ser något hemsk ut vill Erik framhålla att detta är ingenting farligt för älgen. Den lider ingenting utav det och vanligtvis brukar inte djuret avlivas. Men om det skulle bli allvarligt läge så att älgen blivit så pass mager att den mår dåligt, kan djuret behöva avlivas, skriver sajten.

Detta var verkligen en minst sagt annorlunda syn! Vi hoppas att älgen mår fint trots att den behöver leva med knölarna!