Ovanlig och vacker fågel invaderar Sverige – så lyckas du få en skymt av den

Vissa höstar invaderas vårt avlånga land av den ovanliga men vackra fågeln tallbit.

2019 verkar vara ett sådant år.

Tallbiten har redan skådats i stora skaror runt om Sverige – och du har god chans att få se den!

Tallbiten har sin hemvist i det inre av norra Norrland samt norra Finland, Ryssland och bortåt Sibirien. Den är egentligen en stannfågel – vilket innebär att den i stort stannar i sitt häckningsrevir året om, utan att flytta särskilt långt.

Vissa höstar och vintrar söker den sig dock västerut och söderut i stora skaror, vilket tros bero på att den letar efter mat – som rönnbär, samt frön och skott från tall eller gran.

Och nu verkar det alltså vara invasion av tallbitar i södra och mellersta Sverige.

Endast under onsdagen rapporterade fågelskådare flera hundra exemplar av tallbiten, skriver tidningen Land. Fågeln har synts till i allt från Dalsland till Södermanland, Uppland och Värmland.

tallbit, fågel
Foto: Wikipedia

Så här håller du utkik efter tallbiten

Tallbiten är större än korsnäbben, och ungefär lika stor som taltrasten.

Hanen är ljusröd på huvud och bröst, medan honan är gulbrun eller grön. Den har också dubbla, vita vingband och en kraftig, rund näbb.

Tallbiten är inte skygg mot människor. Den flyger i djupa bågar och har ett ljudligt och flöjtande läte som skiljer sig från liknande arter.

Den trivs bäst i gammal, mossrik barrskog och äter, som tidigare nämnt, gärna rönnbär. Men även frön från tall och gran – så spana högt upp i träden för att försöka få syn på en tallbit som sitter där och äter i godan ro!

Dela gärna vidare så att dina vänner också får lära sig vad de ska hålla utkik efter, för att ha chans att se den vackra tallbiten!