På en liten, avlägsen ö i Atlanten lever över 1 500 ponnyer i det fria

Shetlandsöarna är en samling robusta, klippiga öar som ligger nordost om Skottland.

Dessa avlägsna öar är karga och på många sätt ogästvänliga – men de har en vild, forntida skönhet som är väldigt speciell. Öarna är kända för sitt fiske och många britter åker hit på semestern för att njuta av lugnet och historien. 

Det finns dock en plats i ögruppen som är säskilt unik – den lilla ön Foula. Foula, eller ”Fågelön” på fornordiska, är en av Storbritanniens mest avlägsna permanent bebodda öar. 

Och även om Shetlandsöarna är fullt av shetlandsponnyer, så är Foula den enda plats där hästarna är betydligt fler än människorna. På Foula bor det 38 invånare – men det finns fler än 1 500 ponnyer som vandrar omkring i det fria. 

Spana in detta magiska och speciella hästparadis!

Wikipedia

Foula är en kulen men uppseendeväckande ö i Atlanten, drygt 32 kilometer väster Shetlandsöarna.

Den är bland annat känd för två dramatiska klippformationer: Da Noup (till höger i bild ovan) och Gaada Stact (till vänster). 

Facebook / Promote Shetland

Shetlandsöarna som helhet är fullproppat av historia, ön Foula befolkades så långt tillbaka som 5 000 år sedan. 

Foulas invånare försöker också bevara mycket av de fornnordiska traditioner. De följer till exempel fortfarande den julianska kalendern för julfirandet, då alla öborna samlas i ett hus för att fira Yule (jul) den 6 januari.

Facebook / Promote Shetland

För att ge ytterligare en målande bild om hur livet på Foula kan vara: Postbåten måste halas upp ur vattnet, eftersom det saknas en bra hamn. 

Ni kan också se posthuset  i bilden ovan – snacka om att tiden har stått still. 

Men det är inte bara alla fascinerade byggnader, fåglar och landskapet som är speciellt med ön. 

Foula är nämligen fullt av shetlandsponnyer!

Facebook / Promote Shetland

Dessa härdade små hästar har alla Foula som sitt hem och de är perfekt lämpade för den ogästvänliga terrängen.

Dessutom är de också supersöta och trevliga!

Facebook / Promote Shetland

Shetlandsponnys är små, robusta hästar ättlingar till ponnyer som togs hit av människor från Skottland och Skandinavien för tusentals år sedan.

Det karga landskapet till trots – hästarnas härdade, tjocka, fluffiga päls håller dem varma när fuktiga vindar blåser in från havet. 

Shutterstock

Ponnyerna och människor har levt tillsammans i århundraden på ön, och dessa små hästar har hjälpt till med det mesta i vardagslivet. 

Allt ifrån att dra vagnar, till att leda blinda människor till rätt plats – precis som blindhundar.

Facebook / Promote Shetland

Och hästarna är verkligen på många sätt Foulas själ och hjärta. 

Det bor som sagt bara 38 personer på ön, men man uppskattar att ponnyerna är runt 1 500 stycken. 

Shutterstock

Invånarna nyttjar strändernas sjögräs och som gödningsmedel på de magra åkrarna, men gräset utgör vintertid ofta det enda fodret för de frigående ponnyerna.

Facebook / Promote Shetland

Shetlandsponnys anses också vara mycket intelligent djur och med tanke på att de lyckats anpassa sig perfekt till det fuktiga, blåsiga och unika klimatet ute i Atlanten så är jag beredd att hålla med. 

Glömde jag säga att de är ur-söta också? 

Facebook / Promote Shetland

Foula är inte den lättaste platsen att ta sig till, men är du intresserad av att utforska denna fantastiska ö kan du läsa mer på Shetlandsöarnas turistbyrå.

Och se till att DELA denna magiska hästö med alla dina ponnyälskande vänner!

 
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);