Panikslagna elefantmamman har ingen aning om hur nära hjälpen är. Men dessa hjältar vill göra allt för att rädda dem.

En lite elefantunge hade fastnat i en snara i Masai Mara nationalreservat i Kenya. Viltvårdsarbetare skyndade till platsen för att hjälpa ungen, men räddnigsinsatsen var mer komplicerad än man kanske kan tro. Han skyddades nämligen av en flock på 23 elefanter, inklusive ungens väldigt beskyddande mamma. Men räddningsarbetarna gav inte upp.

Snaran hade trasslat in sig i ungens ena bakben och gjorde det svårare för honom att gå. Än så länge var det ingen fara, men om snara skulle sitta kvar länge skulle den kunna skada ungen och göra att han inte hann med sin flock. Ett fruktansvärt öde för den lilla elefanten.

Det var viktigt att agera snabbt, innan flocken drog vidare.

Bildkälla

01

En veterinär kallades till platsen för att söva ungen. Annars gick det inte att komma nära honom.

Bildkälla

02

De sköt ungen med en bedövningspil och han föll genast ihop på platsen. Under några smärtsamma sekunder trodde mamman det värsta, att hennes unge var död. Hon försökte desperat att få ungen att resa sig, och hon vägrade låta människorna närma sig dem.

Bildkälla

03

Veterinären var tvungen att söva henne också.

Bildkälla

04

Äntligen kunde räddningsarbetarna ta bort snaran från ungens ben. Den hade förmodligen placerats ut av tjuvjägare, i syfte att döda en elefant. Även om skjutvapen är ett effektivare sätt för att döda elefanter används ofta snaror också. De är billigare och lättare att få tag på. Tyvärr blir det bara en ännu mer plågsam död för elefanterna.

Bildkälla

05

Men den här ungen hade tur. Snaran hade inte hunnit skada benet, och både ungen och mamman kunde väckas innan deras flock försvunnit från platsen.

Bildkälla

06

De återförenades med sin familj och vandrade vidare, och ungen hade inga problem att hänga med. Vilken tur att det gick bra!

Bildkälla

07

Här nedan kan du se en film om händelsen.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna

 

Läs mer om...