Patrik var en hårsmån från sällsynt attack – här blir älgarna jagade av rovdjuret: ”Häftigt och oväntat”

Patrik Kärrman fick sig en ordentlig naturupplevelse när han i söndags var ute i skogarna kring Lycksele i Västerbotten.

Plötsligt fick han syn på två älgar som kom rusande genom skogen, och efter sig var rovdjuret hack i häl.

–När jag satte mig i bilen och körde vidare så blev jag så otroligt skakis, säger Patrik till Newsner.

Nu på våren mellan april och maj stiger björnarna i regel ur sina iden. Efter en lång vinter så är deras hunger stor och jakten på föda är högst aktuell.

Patrik Kärrman, hemmahörande i Lycksele, var i söndags i grannkommunen Åsele. på vägen hem tog han en omväg längs med en skogsväg där familjen brukar spendera mycket av sin lediga tid.

– Jag tänkte att jag skulle se hur mycket snö som var kvar och om det hade börjat rinna i bäckarna, av ren nyfikenhet bara, säger Patrik Kärrman till Newsner.

Patrik Kärrman
Patrik Kärrman. Foto: Privat

Längs med vägen så stannade Patrik till för att se efter om våren gjort sig påmind bland de frusna bäckarna. Det var då han fick en naturupplevelse som han sent ska glömma.

– Precis när jag ska sätta mig i bilen igen så ser jag något i ögonvrån upp mot skogen. Jag tittar dit och ser två älgar komma springandes. Jag tänkte att det var en väldigt fin naturupplevelse jag fick, men jag hann inte mer än tänka det innan jag ser att det kommer en till älg – tror jag.

Det visade sig snabbt att det i själva verket var en björn som sprang efter älgarna. Och snabbt gick det.

– Det som var så fränt var hur otroligt snabb han var på snön. Jag skulle inte vilja åka i kapp på skidor med honom, säger Patrik.

Videon kan du se via den här länken ->

Vid vägen syns älgarna som vart jagade av björnen. Foto: Privat
Vid vägen syns älgarna som vart jagade av björnen. Foto: Privat

Fångade händelsen på film

Patrik blev ganska ställd av händelsen och det dröjde ett par sekunder innan han kom på att han måste föreviga stunden med mobilkameran.

– Jag ville ju inte se det genom telefonen, jag ville se det i verkligheten. Så jag chansade lite med telefonen hur jag skulle hålla den. Det är förklaringen till varför filmen är ganska dålig och varför jag missade filma ganska mycket av händelsen.

Det hela var över inom loppet av några sekunder. Björnen kände av Patriks närvaro och gav upp jakten på älgarna.

– När han kom över plogvallen ut på vägen så tittade han rakt mot mig. Så han visste absolut att jag var där. Sen tittade han bort mot älgarna och sen vände han bara och försvann, berättar Patrik.

Dagen efter så kollade Patrik in av björnen. De kan se större ut då snön smält lite under dygnet. Handsken är storlek 8. Foto: Privat
Dagen efter så kollade Patrik in av björnen. De kan se större ut då snön smält lite under dygnet. Handsken är storlek 8. Foto: Privat

Som närmast befann sig Patrik knappt 50 meter från djuren.

Blev du inte rädd?

– Jag borde egentligen ha blivit det, jag är ju björnrädd och skulle nästan säga att jag har björnfobi. Men jag vart inte rädd, det var så otroligt häftigt och oväntat, säger Patrik Kärrman till Newsner och fortsätter:

– Men sen när jag satte mig i bilen och körde vidare så blev jag så otroligt skakis. Man brukar ju prata om björnfrossa, men om det var det som jag fick vet jag inte.

Vilken sanslös naturupplevelse! Det är få förunnat att få ta del av ett sådant här skådespel!

Har du mött en björn någon gång? Skriv gärna en kommentar på Facebook och berätta!

LÄS MER: