Peter Jihde om sin sjukdom: ”En match jag aldrig kan vinna.”

För tre år sedan fick Peter Jihde reda på att han hade Diabetes typ ett. Beskedet kom som en chock. Men nu har Peter lärt sig leva med sjukdomen och idag, på sjukdomens ”treårsdag”, väljer han att starta det ocensurerade instagramkontot @Jihdesdiabetes. Där kommer han dokumentera varenda spruta han tar, och berätta hur det är att leva med diabetes.

Hej! Idag fyller jag tre år som diabetiker. Det vill jag fira med att bjuda in till en ständigt pågående match mot ett svängande blodsocker. Jihde vs diabetes typ 1. En match jag aldrig kan vinna. Oavgjort duger bra för mig. Men jag hatar att förlora.

Så inleder Peter Jihde ett meddelande på TV4:s hemsida där han berättar om sitt nya instagramkonto.

För tre år sedan klämde han en finne på näsan. Dagen efter hade hans ansikte svullnat upp, och fyra dagar senare hade det antagit groteska proportioner. Läkarna kunde konstatera att han hade en stafylokockinfektion, samt att hans blodsocker var skyhögt.

Peter hade diabetes.

– Jag hade förmodligen haft diabetes ganska länge. Jag hade under lång tid haft dålig andedräkt, det får man av diabetes. På hösten hade jag börjat med ”Nyhetsmorgon”. Jag somnade innan jag skulle läsa för barnen på kvällarna, trodde att det berodde på att jag steg upp klockan 03. Men det var en effekt av att kroppen höll på att ta slut, berättar han för Expressen.

Idag styr sjukdomen hela hans liv, och tvingar honom till en sund livsstil.

Självklart önskar jag ingen denna sjukdom. Men efter den första chocken, och sorgen, efter sjukdomsbeskedet har jag valt att se fördelarna med en sund livsstil. Jag är också oändligt tacksam över att min diabetesresa varit förhållandevis lätt – sjukdomen bröt ut först då jag fyllt 42.” skriver han på TV4.se.

Från och med idag kan du följa Peter Jihde när han berättar med om sin sjukdom på Instagramkontot @Jjihdesdiabetes.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna