Philippa och Jennifer räddade hästen Saga från slakt i Österrike. Nu ska hon få ett drömliv i Sverige.

Det hela började med en bild på Facebook. Jennifer Forsberg och Philippa Cederquist fick se 9-åriga hästen Saga som snart skulle gå till slakt i Österrike. – Både Jennifer och jag har varit medvetna om den fruktansvärda situationen som råder i Österrike, där hästar som är fullt friska går till slakt för människans vinning. Vi kunde självklart inte motstå utan skapade vår facebookgrupp ”Rädda hästen Saga” och där började allting, berättar Philippa för Newsner.

Saga är en 9 år gammal haflinger som inte haft det så lätt i livet.

– Vi vet att Saga tidigare haft ett hem där hon varit ridhäst. Ägaren i fråga vanskötte och övergav henne vilket innebar att hon hamnade i det fruktansvärda slaktstallet i Österrike, säger Philippa.

Bildkälla

saga

Saga skulle slaktas inom kort, om inte någon hann köpa loss henne från slakteriet innan. Tjejerna hade knappt en vecka på sig att få ihop de 35 000 kronor som behövdes för att köpa Saga och frakta henne till Sverige.

För att få tag på pengarna som behövdes startade de en facebookgrupp, och intresset visade sig vara stort. Hundratals nya medlemmar har strömmat in till gruppen, och så gjorde även pengarna på kontot. Även lokal media började skriva om tjejernas kamp för att rädda Saga.

Bildkälla

saga2

Igår kunde de äntligen meddela att tillräckligt med pengar hade kommit in. Nu inväntar tjejerna svar på när Saga kan få åka till Sverige.

– Det känns helt fantastiskt, vi har lyckats rädda Sagas liv, tillsammans med så många underbara människor som har valt att engagera sig i Saga. Det är nästan ofattbart.

Saga kommer att flytta till Röbäcks 4H-gård i Umeå där både Jennifer och Philippa arbetar.

– Hon kommer att få leva ett bra liv på vår gård, gå på lösdrift och förhoppningsvis kan hon delta i vår verksamhet som ridlekishäst. Hon kommer få uppleva så mycket kärlek, både från personal och våra medlemmar. Hon kommer aldrig mer behöva känna sig oälskad och bortglömd, det är ett som är säkert, avslutar Philippa.

Philippa tillsammans med en av hästarna på gården. (hästen på bilden är inte Saga) Foto: Privat

saga3

Röbäcks 4H-gård kommer nu behöva faddrar som löpande kan skänka pengar till veterinärkostnader, foder och strö till Saga. Om du är intresserad av att bli fadder kan du anmäla dig på facebooksidan Rädda hästen Saga.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna