Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Polisens vädjan till alla djurägare efter plågeridomen.

Det var 20 grader varmt och sol – men kvinnan valde att lämna sin hund ensam i bilen på parkeringen i över en timme medan hon var på arbetsintervju. Hunden hade varken vatten eller luftintag, och när polisen äntligen krossade rutan mådde den otroligt dåligt – både psykiskt och fysiskt.

Det har nu gått ett år sedan händelsen och för en månad sedan dömdes kvinnan till dagsböter för djurplågeri.

Nu när värmen kommer igen vill polisen passa på att varna andra djurägare. Lämna aldrig hunden i en varm bil!

Den 20-åriga kvinnan skulle gå på en arbetsintervju vid Casino Cosmopol i Göteborg. Av någon anledning hade hon även med sin hund som hon lämnade i bilen trots att det var 20 grader varmt och sol. Vittnen såg hur hunden låg ensam i den stekheta bilen och tillkallade polis som ansåg det nödvändigt att slå sönder rutan för att rädda hundens liv.

Kvinnan misstänktes för djurplågeri efter händelsen. Hon friades till en början av tingsrätten, men efter en överklagan till hovrätten blev hon fälld. Den tungt vägande anledningen var att en veterinär plockades in som kunde redogöra för det psykiska och fysiska lidandet som en hund genomgår, och att den dessutom riskerar att hamna i chocktillstånd och få livshotande skador.

Kvinnan menade att hon trodde inte att det skulle ta så lång tid, tänkte inte på värmen och vågade inte lämna bagageluckan öppen på grund av stöldrisk – något som hon vanligtvis gör. Men ingen av hennes ursäkter godtogs i hovrätten.

Nu har det gått ett år sedan händelsen, och i veckan har det återigen blivit varm i landet. Polisen varnar nu djurägare för att lämna sina djur i bilen.

– Det räcker att du tar din egen bil som exempel. Du har kört ac:n i den och det är sköna och goa 18-19 grader innan du ställer den i solen. Där bör det vara 35-40 grader och så har du plåt som värmer upp det, säger Niklas Eriksson, kommissarie på polisen i Storgöteborg till Expressen.

Det väntas bli närmare 30 grader varmt i helgen, och därför är det extra viktigt att inte lämna djur i bilen. Enligt länsstyrelsen kan det räcka med bara 20 minuter i en varm bil för att hunden ska få dödliga skador. 

Trots återkommande varningar om varma bilar varje sommar så får polisen åka ut på nya larm.

– Jag kan inte säga hur ofta vi gör det, men det händer givetvis. Det kan vara när folk står på stora parkeringar eller badplatser. Det kan hända på olika platser, säger Niklas Eriksson.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.