Poliserna ser en havsörn som blockerar trafiken – då inser de att hon sitter fast

Att en ankfamilj eller en älg blockerar händer då och då. 

Men en ståtlig, vidhövdad havsörn? Det är hör inte till vanligheterna direkt. 

Därför blev poliserna som larmades till en väg i Clearwater, Florida, minst sagt överraskade när de kom fram. 

Poliserna trodde först att havsörnen befann sig på vägen för att äta på något påkört djur, men den satt som fastklistrat mitt på asfalten. 

En räddningsoperation inleddes och poliserna stängde av två körfält för att skydda den högt respekterade rovfågeln. 

I USA har den vithövdade havsörnen en särskild ställning, eftersom den är landets nationalfågel. Redan 1782 bestämde sig USA för att utnämna den mäktiga örnen till nationalfågel, då fanns det tiotusentals havsörnar över hela landet. 

Men precis som i Sverige har den varit på gränsen till utrotad, mycket på grund av jakt och använding av bekämpingsmedlet DDT. Lyckligtvis kunde havsörnen plockas bort på listan över hotade arter 2007. 

Just i detta fall arbetade poliserna med tillsammans djurvårdsarbetare för att fånga in havsörnen på vägen, som efter veterinärmedicinska undersökningar visade sig vara skadad. 

Havsörnshonan hade ett brutet ben och skadade vinge, men är nu på ett rehabiliteringscenter där hon får vård. Där kommer honan att stanna, innan hon sätts ut i det vilda igen. 

”Hon verkar väldigt glad över att ha fått hjälp”, säger räddningsarbetaren Kris Porter till CBS5. 

Dela gärna detta vidare om du vill ge poliser och räddningsarbetare en stor applåd för deras insats och vilja att hjälpa dettaa vackra och dyrbara djur!