Polishunden Hyss går i pension – otroliga hjältedådet kollegan aldrig glömmer: "Räddat mannens liv"
Polishunden Trends Hyss

Polishunden Hyss går i pension – otroliga hjältedådet kollegan aldrig glömmer: ”Räddat mannens liv”

Nu går ännu en hjälte i pension.

Denna gång är det polishunden Trends Hyss som får lite ledighet efter lång och trogen tjänst i poliskåren.

Så gick Hyss fantastiska insats till, som hans hundförare aldrig glömmer.

Varje år genomför landets omkring 400 polishundar mellan 25 000 och 30 000 insatser. Hundarna är kort och gott riktiga samhällshjältar och oumbärliga för polisens arbete.

Hundarna har en stor mängd arbetsuppgifter, alltifrån att spåra försvunna personer och söka efter vapen och narkotika – till att skydda sina hundförare mot angrepp.

Men hundarna har en kortare tjänsteperiod än oss människor, och efter några år i tjänst så får de gå i pension.

Nu har ännu en tapper polishund fått pensionera sig, efter att verkligen ha utmärkt sig inom polisen.

Det är den nioåriga hunden Trends Hyss som nu lägger polisarbetet på hyllan för att gå i pension. Resten av livet kommer han nu att få spendera tillsammans hemma med sin hundförare.

På bilden nedan kan du se hur det såg ut när Hyss inledde sin karriär inom polisen:

Insatsen som hundföraren aldrig glömmer

På Facebook har Polisen i Stockholms hundenhet avtackat och hyllat Hyss för sitt arbete.

De passar även på att dela med sig av en historia som Hyss hundförare minns mycket väl. Det var en tragisk historia som tack och lov slutade väl i slutänden – mycket tack vare hunden Hyss.

Följande text har Polisen delat i ett inlägg på Facebook.

En kvinna får ett sms från sin man att han inte vill leva längre. Hon har ”hitta sin iPhone” på så hon kan se i vilket område han befinner sig. Jag anländer till platsen och tar ut Hyss ur bilen. Samtidigt hör jag att en gren knäcks uppe på ett berg och tänker att nu är det bråttom! Hyss och jag tar oss upp på berget men jag ser inget och vet inte i vilken riktning mannen gått. Hyss lyfter upp nosen högt och vindar in en doft. Han är tydlig och sliter iväg mig åt vänster. En bit bort kommer vi fram till mannen. Han har hängt sig och grenen har gått av så mannen ligger på marken med ett tjockt rep hårt runt halsen, alldeles blå i ansiktet.

Jag lägger ner Hyss som lägger en tass på mannens ben. Jag skär loss repet från halsen och påbörjar HLR. Mannen rosslar till och börjar andas. När jag anträffade mannen anropade jag radion så en till patrull skickas och kommer nu fram till platsen. Även ambulans och läkare anländer och tar över. Kort efter kommer räddningstjänsten som får bära ner båren för det är så svårtillgängligt högt uppe på berget.

Mannen överlever och läkaren säger att Hyss nos och mitt initiala ingripande räddat mannens liv. Under hela tiden har Hyss en tass på mannens ben och krafsar försiktigt som för att väcka honom. Den här händelsen glömmer jag aldrig trots att det är några år sen.

Stort tack till Trends Hyss för ditt fantastiska arbete inom polisen! Hoppas att du får många härliga år att avnjuta som pensionär!

Nu passar vi på att hylla Hyss i kommentarerna på Facebook!

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.