Pontus älskade islandshäst avlivades – utan att han fick veta något: ”Ledsen och mållös”

När Pontus Plantmans häst hittades i ett kärr skickades den till djursjukhus av polisen. Där avlivades hästen utan att någon informerade honom om det, vilket Hippson var först med att berätta.

Den 18 juli åkte Pontus Plantman och hans fru på en dagsutflykt. Dagen därpå berättade parets son att grannen ringt och sagt att en häst hade varit ute och sprungit i skogen och undrade om det var deras

Men då hästen hade synts till en bra bit från parets hem trodde varken Pontus eller hans fru att det var deras häst det hela rörde sig om.

Däremot var de inte säkra så Pontus tog sig till hagen för att se efter.

Grinden var vält

När han kom fram till hagen såg han att en grind hade vält och att en av hästarna fattades.

Paret letade överallt men kunde inte hitta hästen. Så till slut bestämde de sig för att ringa polisen.

Polisen berättade att hästen hade hittats dagen innan och att den blivit skickad till djursjukhuset i Helsingborg och att den var avlivad.

– Jag tappade andan och var helt mållös. Känslan var helt obeskrivlig, säger Pontus till Hippson.

Polisbil kom till gården

Några minuter senare ringer telefonen. Personen i luren undrar då hur han vill att hästen ska kremeras.

Pontus var i chock.

Efter ytterligare några minuter anlände en polisbil till gården.

– De sa att hästen var i bedrövligt skick när den hittades och att den hade skit upp till öronen. De antydde att hästen skulle ha varit vanvårdad och ville nu kolla på anläggningen och de andra djuren. Om min häst blivit jagad av något och hamnat i ett kärr så måste han ha blivit blöt och skitig på grund av det. När de såg att de andra djuren mådde bra, var välskötta och inte var vanvårdade, åkte de därifrån, säger han till Hippson.

Polisen sa till Pontus att de hade försökt nå honom men utan framgång. Trots det har Pontus varken några missade samtal, mejl eller sms som rör hästen.

Foto: Shutterstock/ TT

I efterhand har Pontus fått veta att djursjukhuset gjorde bedömningen att hästen var så illa däran att det inte fanns någon annan utväg än att avliva den. Och att hästen avlivades på grund av kolik och tarmvred.

Men Pontus menar att hans häst har en hel del egenheter som både polis och djursjukhus hade kunnat få veta om de bara hade kontaktat honom.

Bland annat ska polisen ha berättat att hästen hade sådan smärta att han stod och slog med hovarna i marken. Men Pontus säger att hans häst hatar att stå på box och att han brukar göra så då.

Ett missförstånd

Pontus säger också till hippson att han inte har fått se någon bild på hästen som styrker att det de säger är sant. Och han funderar på om det kan ha skett en förväxling, då ett annat stall i området har haft djurskyddsärenden.

– Jag tror att de har blandat ihop oss. Men nu kommer jag bara att få en fet räkning, säger Pontus till Hippson.

Enligt polisen som Hippson har varit i kontakt letade polispatrullen efter ägaren utan resultat. Och de fattade enligt djurskyddslagen beslutet att kontakta djurambulansen.

Enligt Kim Hild, presstalesperson vid polisen i region syd fördes hästen till djursjukhuset i Helsingborg och under lördagskvällen fattade man beslutet av avliva den, skriver Hippson

Vad tycker du om det här? Dela gärna och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required