Regeringen vill ha hårdare straff för djurplågeri – så många års fängelse kan grova fall ge i Sverige

Hårdare straff mot djurplågeri.
Det förslaget går nu regeringen fram med – vilket välkomnas av djurrättsorganisationen Djurskyddet Sverige.
– Djur är kännande varelser och vi kan aldrig acceptera att de utsätts för onödigt lidande, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige.

Det var i fredags som regeringen presenterade förslaget om strängare straff för brott mot djur. I lagrådsremissen föreslår regeringen ett nytt grovt djurplågeribrott ska införas i laget – för de allvarligaste fallen av brott mot djur.

Straffet föreslås att bli minst sex månaders fängelse och högst fyra år, och om riksdagen säger ja till förslaget väntas den nya lagen gälla från och med 1 juli 2022.

– I Sverige har vi en stark djurskyddslagstiftning och en hög djurskyddsnivå. Vi har många kunniga och duktiga djurhållare. Men i de fall någon inte lever upp till kraven i lagstiftningen behöver samhället gripa in med snabba och effektiva sanktioner. Vi föreslår därför de här förändringarna för att vässa systemet och ytterligare stärka djurskyddet, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett uttalande.  

Newsner frågade Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige, vad organisationen tycker om förslaget. De menar att beslutet om höjda straff för djurplågeri är viktigt.

”Gynnar även våldsutsatta människor”

Bilden är arrangerad av bildbyrå. Foto: Shutterstock

– Det är viktigt för att straffsatsen avgör hur polis och åklagare ska prioritera att utreda brott. Idag läggs alldeles för många anmälningar om brott mot djur ner och i de fall det lett till fällande domar har det utdömts väldigt låga straff, skriver Åsa Hagelstedt i ett mejl till Newsner.

Djurskyddet Sverige har arbetat med frågan i många år.

– Djur är kännande varelser och vi kan aldrig acceptera att dom utsätts för onödigt lidande. Att inte ta brott mot djur på allvar är att inte ta djuren och deras upplevelser på allvar, något som vi försöker få fler att göra genom vårt arbete, skriver Hagelstedt och fortsätter:

– Forskning visar också att våld mot djur ofta är starten för en våldsverkare och inte sällan blir djur gisslan i fall med våld i hemmet där en våldsam man (vilket det oftast är) kan hota med att skada eller döda familjens djur om den våldsutsatta kvinnan lämnar honom. Så att ta våld och brott mot djur på större allvar gynnar även våldsutsatta människor och kan förhoppningsvis stoppa våldsutövandet tidigare än vad som sker idag.

Ser ni detta som en seger eller behövs det göras mer?

– Det är en seger, men beslutet är ännu inte klubbat av riksdagen. Vi vet att det finns en stor politisk uppslutning bakom förslaget men vi kommer ändå fortsätta påverka politikerna att rösta igenom detta och väntar med att äta tårta tills beslutet är fattat av riksdagen.

Foto: Shutterstock

Vad tycker du om förslaget om höjda straff för djurplågeri? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required