Rekordmånga katter har fått nya hem under corona – lämnas ensamma när ägare gått bort

Begravningsbyrån Fonus och Djurskyddet har under coronaåret hjälpt massor av katter och hundar att få komma till nya hem.
Initiativet hyllas på sociala medier.
– En del av våra föreningar som får in djuränklingar har vittnat om att djuren är lite förvirrade i början men att de ofta snabbt kommer tillrätta i sitt nya hem, säger Sandra Rönnsved på Djurskyddet.

Under coronapandemin har många fyrfotade familjemedlemmar lämnats ensamma. Flera efter att den tidigare ägaren gått bort, men även av andra anledningar i coronas spår.

– Vi tror absolut att detta beror på pandemin då fler skaffar djur ogenomtänkt och att fler djuränklingar kommer in till föreningarna, säger Sandra Rönnsved.

Därför har begravningsbyrån Fonus i samarbete med djurskyddsorganisationem Djurskyddet och andra lokala djurföreningar hjälpt till att hitta nya hem till hundar och katter som lämnats ensamma.

På så vis vill de hjälpa till att förebygga ensamhet – hos såväl människor som djur. Initiativet har hyllats i sociala medier och nu har massvis katter och hundar fått nya hem det senaste året på det här viset.

Genrefoto: Shutterstock

– Idén kom ifrån att vi under många år stött på problematiken med att djur blir utan sin matte, husse eller hem i samband med dödsfall, säger Peter Göransson, support- och kommunikationschef på Fonus, till Newsner.

Initiativet är ett samarbete mellan Fonus och Djurskyddet, men också lokala organisationer.

– Djurhemmet meddelar Fonus när ett sällskapsdjur har förlorat sin husse eller matte. Vi sprider därefter bilder och information om djuränklingen vår hemsidan och i våra sociala medier. På så sätt hjälper vi på Fonus djuränklingen till ett nytt hem, säger Peter.

Facebook kan man exempelvis läsa om den 15-åriga katten Vicky som längtar efter att få komma till ett nytt kärleksfullt hem då hennes tidigare ägare gått bort.

”Hon är en klok äldre dam som vill komma till ett lugnt hem där hon kan spendera sina sista ljuva år”, skriver Fonus till inlägget som fått tusentals reaktioner.

Vår djuränkling Vicky längtar efter att få komma till ett nytt kärleksfullt hem då hennes tidigare ägare gått bort….

Posted by Fonus on Thursday, February 4, 2021

Vad har ni fått för respons från tidigare och nya familjer till husdjuren?

– Vi har fått väldigt fin och bra respons, det uppskattas att kunna bli en ny familj till en djurälskling som just mist sin husse eller matte. På vår hemsida kan du hitta en del solskenshistorier om djur som fått nya hem, säger Peter Göransson.

Han är förstås själv också en sann djurvän.

– Från egen personlig erfarenhet av djur kan jag bara skicka med att det är oerhört viktigt att man förstår att man tar in en ny familjemedlem och att det gäller att finnas där för djuret under hela dess levnad, säger han.

Vad kan då vara bra att tänka på – för den som är intresserad av att adoptera en hund eller katt vars tidigare ägare gått bort?

Sandra Rönnsved på Djurskyddet förklarar.

– I många fall kan det vara enklare att adoptera en djuränkling eftersom du får ett djur som ofta haft en bra liv med en husse eller matte som älskat dem. En del av våra föreningar som får in djuränklingar har vittnat om att djuren är lite förvirrade i början men att de ofta snabbt kommer tillrätta i sitt nya hem, säger Sandra.

Genrefoto: Shutterstock

Under coronapandemin har organisationen sett ett rekordstort antal omplacerade katter.

– Vi har inte fått in statistik på hur många djur våra lokalföreningar har omplacerat förra året ännu. Men under förra året fick vi rapporter från flera föreningar om att de omplacerat rekordmånga, framförallt katter. Vi tror absolut att detta beror på pandemin då fler skaffar djur ogenomtänkt och att fler djuränklingar kommer in till föreningarna, säger Sandra Rönnsved på Djurskyddet.

Fotnot: På Djurskyddet.se och Hundstallet.se kan du se fler husdjur som letar efter en ny familj.

Dela gärna vidare inlägget för att sprida detta viktiga budskap – att hjälpa våra utsatta fyrfotade vänner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required