Ridskola inför viktgräns – här är nya kravet för att få rida: ”Jättesvårt beslut”

Allt färre hästar klarar av att bära tungt.

Nu inför ridskolan Enköpings RK en maxvikt för att få rida.

– Vi har varit tvungna att dra i nödbromsen, säger ridskolechefen Gunilla Byström till Enköpings-Posten.

Många längtar hela vintern efter att komma ut till hagen och andra har kanske fina barndomsminnen från när de red på en häst för första gången.

Men ridning ställer också ganska tuffa krav på hästarna. 

Gunilla Byström är ridskolechef på Enköpings RK. Hon berättar för Enköpings-Posten vad som krävs för att en häst ska vara ridbar.

Förutom att hästen ska vara lugn, snäll och trygg så menar hon att hästen också behöver ha en viss fysik.

– Allt färre hästar av den här typen föds upp. De vi letar efter måste vara grövre och ganska korta i ryggen, gärna över 170 centimeter i mankhöjd, säger hon till Enköpings-Posten.

ridning, häst
Foto: Shutterstock

Hon berättar även för P4 Uppland att ridskolan just nu bara har tre hästar som klarar av de kraven. En av dem hästarna börjar dessutom bli gammal och sliten vilket gör att de andra får slita väldigt hårt.

– Hästarna får skador och ont i ryggen.

Nya regeln avgör vilka som får rida

Nu sätter ridskolan ner foten genom en ny regel.

Deltagarna på ridskolan får max väga 90 kilo. Annars får de inte rida.

Beslutet är taget för hästarnas skull och för att se till att de inte skadas eller mår dåligt.

Ett tråkigt besked för vissa som kanske längtat efter att hoppa upp i sadeln, nu när hagarna är gröna och sommarvärmen kommit till Sverige.

Byström berättar för P4 Uppland att de flesta varit positiva till att ridskolan tänker på hästarna. Men beslutet har även gjort att några blivit besvikna, ledsna och arga.

– De tycker det är förskräckligt naturligtvis att de inte kan rida, säger hon till P4 Uppland.

Hon berättar även att det var ett jättesvårt beslut att ta.

– Hur man än gör med en sån här sak så blir det fel. Men vi har varit tvungna att dra i nödbromsen för våra hästar skull, de tar mycket stryk av att gå med för mycket vikt, säger Gunilla Byström till Enköpings-Posten.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);