I 30 år plågade mannen cirkuselefanter. Men fruns sista ord förändrade hans liv för alltid.

Samuel Haddock arbetade i nästan 30 år med att bryta ned babyelefanter för att anpassa dem till ett liv på cirkus. På sin dödsbädd uppmanade Haddocks fru att han skulle ”göra det rätta” och berätta för omvärlden om metoderna som användes. Hans bekännelse är skakande. Men det är viktigt att vi läser och sprider hans ord. Elefanter och andra vilda djur är fortfarande tillåtna på svenska cirkusar. Genom att sprida det här kan vi försöka få Sveriges riksdag och regering att införa ett förbud mot vilda djur på cirkus.

Samuel Haddock arbetade för Ringling Brothers, USA:s största cirkus. Tidigare i år beslutade cirkusen att sluta använda elefanter. År 2018 ska inga elefanter finnas kvar på cirkusen.
Djurens Rätt och Newsner hoppas att du vill skriva under namninsamlingen för att stoppa vilda djur även på svenska cirkusar.

Haddocks vittnesmål till organisationen PETA är skakande läsning. Men framför allt är det ytterligare ett bevis på varför elefanter och vilda djur inte hör hemma på cirkus.
Här är ett utdrag:

Millie dog i februari 2008. Min fru gillade aldrig vad elefanterna tvingades utstå på cirkusen, särskilt inte babyelefanterna. Hon gillade inte att jag var en del av det. Innan hon dog sa hon till mig ”Sammy, jag vet att du kommer göra det rätta”. Jag har kontaktat PETA i ett försök att göra det rätta.
[…]
Babyelefanterna separeras från deras mödrar när de är runt 18-24 månader. När de har separerats är deras tid i frihet över och relationen med modern är över.
När man separerar babyn, så kedjar man moderns alla ben och fäster kedjorna i en vägg. Det tar i normala fall sex, sju personer att dra iväg babyn i ”rodeo-stil”. Vi binder alla ben, ett i taget. Inget särskilt ben först.
[…]
Det kan ta mellan 30 minuter och en timme att fånga in babyn. Babyn försöker fly och komma loss. En del mödrar skriker mer än andra när de ser sin baby bli fastbunden. Om skriktävlingen fortsätter efter att babyn blivit bortförd, så tar vi modern utomhus för att lugna ned dom.
[…]
Ibland kunde man höra en babyelefant skrika från ladan och sedan stämde de andra in. Ibland började babyelefanterna gråta när de såg deras mödrar gå förbi. Babyelefanterna hade ofta sår från repen och de behandlades med betadine i form av salva.

Haddock berättar sedan om hur man metodiskt arbetar för att bryta ned babyelefanterna. De är fastbundna 23 timmar om dagen. Två gånger om dagen leds de ut på en promenad. De släpps aldrig fria, eftersom målet är att alla deras rörelser ska kontrolleras av skötaren.
Haddock säger att det tog upp till sex månader innan babyelefanten slutade att försöka komma loss från repen. Han skriver också:

När jag lämnade år 2005, så blev babyelefanter fortfarande tränade på det här sättet. Som jag har förstått det, så har inte metoderna förändrats sedan jag lämnade. Baserat på min erfarenhet, så är de här våldsamma metoderna det enda sättet att få elefanterna att utföra cirkuskonster.

Läs mer om #IntePåCirkus

Alla roade sig på cirkus, ingen såg hennes lidande. Tills hon reste sig upp och sa ifrån. Filmen som visar att vi måste förbjuda vilda djur på cirkus.

Elefanter och andra vilda djur hör inte hemma på cirkus, där de utnyttjas i underhållningssyfte.
Vi uppmanar därför regeringen att snarast förbjuda vilda djur på cirkus i Sverige.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus.
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Publicerad av Newsner Djur