Så blir skräpet från snabbmatskedjan en dödsfälla för igelkottar. Om alla hjälper till kan vi stoppa detta.

Jag brukar ofta njuta av en milkshake eller två under sommaren. Efter att ha läst detta kommer jag alltid att kasta muggen i papperskorgen efteråt.

Under sommaren älskar många att svalka sig med en kall milkshake medan solen gassar på oss (även om det varit sisådär med soltimmarna just i år). Problemet är att en del slarvar när de ska göra sig av med skräpet som blir över. Detta har nu blivit en dödsfälla – för igelkottar, skriver Piteå Tidning.

Anledningen är hjärtskärande. De gulliga små krabaterna lockas av glassen som blir kvar i botten på bortkastade muggar och kryper in i muggen för att få en stunds njutning. Problemet som sedan uppstår är inte helt olikt en incident vi skrev om tidigare, den gången handlade det om glassförpackningar.

– När den då ska ut igen så tar taggarna emot och så sitter igelkotten fast. Detsamma händer ofta i nät, säger Eva Fallström, igelkottsexpert och viltrehabiliterare till Piteå Tidning.

Den till en början så angenäma smakupplevelsen kan alltså förvandlas till en lång och plågsam död på endast ett fåtal sekunder. Skulle du få syn på en igelkotte i en liknande situation ska du självklart gripa in och hjälpa den. Men du ska alltid se till att ha ett par handskar nära till hands.

igelkotte

– Man ska alltid ha handskar på sig när man hanterar igelkottar då de har sjukdomar och parasiter som kan överföras till människor, men man behöver inte vara rädd för dem för det är väldigt snälla djur. Sen ska man klippa bort förpackningen och helst ta dem till en veterinär eller viltrehabiliterare då de kan ha inre skador som inte syns, vara stressade eller i chocktillstånd och behöver ofta få vätska, säger Eva Fallström.

Igelkottarnas favorit tycks vara lyxshaken från hamburgerrestaurangen Max. Företaget lovar nu att agera.

– Jag får absolut ta det vidare. Jag visste inte att det hänt fler gånger än den vi redan kände till. Men framför allt så uppmanar vi alla att slänga sitt skräp i soptunnor. Man måste visa hänsyn mot naturen helt enkelt, säger Alexandra William-Olsson, pr-ansvarig för Max Hamburgare till Piteå Tidning.

Jag vill uppmana alla att dela detta så att vi kan hindra flera igelkottar från att råka illa ut. Det bästa vi kan göra är självklart att alltid se till att kasta vårt skräp i papperskorgen när vi är färdiga.
Publicerad av Newsner djur, gilla gärna