Så här ser det ut i reklamen. Men verkligheten är helt annorlunda.

I reklamen säger de att ”Det tempererade klimatet på det storslagna Pampas, friskt gräs, rent och naturligt vatten och ett lugnt liv ger välmående djur. Inget kunde vara mer fel, visar Ekots granskning.

I stället hålls djuren i trånga fållor och i stället för gräs äter de energifoder eller betar på hårt besprutad mark med bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige.

Videon visar en boskapsranch mitt i Brasilien. Att stå så trångt är inget liv för djuren och den där bruna geggan de äter är inte direkt naturligt gräs.

Det här kallas feed lots och enligt Brasiliens jordbruksminister Reinhold Stephanes är det framtiden.
– Som det är nu föds merparten av boskapen upp glest. Ett djur per hektar. I framtiden kommer vi att ha många fler som föds upp tätt i inhägnader i feed lots för att frigöra jordbruksmark utan att hugga ner mer skog, säger Reinhold Stephanes, enligt Ekot.

Mellan 10-20% av alla nötdjur i Brasilien föds upp så här. Vilket gör att mycket av köttet som hamnar på våra tallrikar sannolikt tillverkas så här.
För även om de marknadsför att djuren kommer från frigående djur som betar gräs har de ingen aning om det är sant.

Scanägda företaget Annerstedt Flodin är en av Sveriges största importörer av nötkött från Brasilien. Mikael Olsson är vd och har inget problem att acceptera kött som kommer från djur som föds upp på feed lots.
– Ja det gör vi. Vi anser att det inte är någonting som är felaktigt, säger han till Ekot.
Naturkötts kvalitetschef Kalle Ramvall har heller ingen aning:
– Vi har ingen annan policy än att man ska följa brasiliansk lagstiftning, säger, säger Kalle Ramvall, kvalitetschef på köttimportören Northtrade.

När djuren väl är frigående och betar på öppna marker så är det allt oftare på starkt besprutade marker. En kemikalie som kallas för 2,4-D dödar alla växter med blad. Exempelvis träd. Då skapas en jämn och fin äng för djuren att beta på.
Även växtgiftet Parakvat som enligt kemikalieinspektionen är ett av världens farligaste bekämpningsmedel används i Brasilien.

Gilla gärna Newsner Djur för fler viktiga granskningar.