Så kan du rädda igelkottarna från att dö i majbrasan

Valborg är en mysig tid på många sätt. Det betyder att våren är här och många ser fram emot att samlas runt en majbrasa och sjunga in den tillsammans. Men tyvärr glömmer vissa att majbrasan kan innebära en plågsam död för många djur. Igelkotten är ofta det djur som drabbas värst.

På många platser ligger redan riset i stora högar redo att eldas upp. En del högar har legat orörda sen i höstas och dessa samlingar med ris, kvistar och annat bråte är perfekta boplatser för igelkottar, fåglar och ibland även katter.

– Igelkottar springer inte i väg för att det blir varmt eller börja brinna, i stället kryper de ihop och ligger kvar, och ofta eldas de upp i brasorna, säger Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsföreningen till DN.

Men det är inte bara igelkottar som riskerar att brinna i majbrasan.

– Många småfåglar bygger bon i rishögar, som till exempel rödhake och bofink. De kan också fara illa av brasan, säger Johanna Sandahl.

Så vad kan man göra för att hjälpa igelkottar och andra djur under Valborg?

1. Flytta på rishögen
Försäkra dig om att inte rishögen är boplats till några djur genom att flytta på den några meter. Är den stor så använd en lång planka och häv upp brasan. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom riset så att ingen oskyldig varelse får sätta livet till.

2. Undersök riset noga
Om det inte är möjligt att flytta hela högen kan du använda en pinne och peta runt ordentligt i den. Finns det tecken på liv? Hörs det några ljud?

Läs mer: 9 anledningar att inte elda upp igelkottarna i morgon

3. Kontakta arrangören
Redan nu kan du kontakta din lokala arrangör av valborgsfirandet och försäkra dig om att de kommer undersöka högen innan det är dags att tända på. Om inte arrangören gör det kanske du och några vänner kan erbjuda er att undersöka rishögen dagen innan.

Dela gärna den här informationen med alla du känner så kanske vi kan rädda några av igelkottarna från elden!

kpuff
© Bildkälla: Wikimedia

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.