Så ska du göra om du hittar en övergiven djurunge i sommar.

Nu är sommaren snart här och många av våra vilda svenska djur föder små ungar. Det är en underbar tid, min favorittid på året faktiskt! Jag är själv uppvuxen på landet och var ofta ute i naturen som barn. I slutet av maj och början på juni föder rådjuren sina ungar och om man har tur kan man få se en skymt av dem på en äng eller i skogen. Även harar, rävar, ekorrar och fåglar får sina ungar den här tiden. De växer fort och ger sig snart ut på sina första upptäcksfärder – ibland utom mammans synhåll. Det är inte ovanligt att man stöter på de små ungarna helt ensamma och till synes övergivna. Så vad ska man göra om man hittar en övergiven unge? I de allra flesta fall: Ingenting.

Djurungarna är mycket sällan övergivna, och mamman eller pappan finns förmodligen i närheten. Om du ser ett rådjurskid eller en harunge utan sin mamma gör du bäst i att bara gå därifrån. Det är förmodligen större chans att ungen dör om du försöker ta hand om den, än om du lämnar den ifred.

Ändå gången då det kan vara okej för dig att flytta en ensam unge är om du till exempel hittar den vid en trafikerad väg eller annan farlig plats. Då kan du flytta bort den en bit till ett säkrare ställe i närheten. Om ditt barn kommer hem med en unge som de trott var övergiven ska du fråga var de hittat ungen och bära tillbaka den till samma plats så snabbt som möjligt.

Det är en myt att mamman automatiskt överger sin unge för att du har tagit i den – men du ska självklart inte ta i några vilda djur om det inte är nödvändigt.

Om du med säkerhet vet att föräldrarna är döda och ungen är ensam ska du kontakta polisen eller en viltrehabiliterare. Ta aldrig hand om några vilda djur själv.

Dela gärna den här informationen med dina vänner – det kan rädda liv. Och glöm inte bort att gå ut och njuta av naturen i sommar!

Shutterstock

kid

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.