Schäfrarna avlas för hårt – nu tvingas hälften avlivas: ”Det är tragiskt”

Schäferhundarna i Storbritannien avlas så hårt att de knappt kan gå. Nu tvingas hälften av alla avlivas.

– Det kan vara ett resultat av att man inte har samma kontroll över aveln som man har i Sverige, säger Hans Rosenberg, presstalesman för Svenska kennelklubben, till Expressen.

Det är den brittiska tidningen The Telegraph som presenterar en ny undersökning där det framkommit att upp emot hälften av alla schäfrar i Storbritannien avlas så pass hårt att de knappt kan gå. 

Hundarna avlas så de ska få kortare bakben, vilket istället leder till att de blir sjuka och att de lever och dör i smärta.

433 veterinärkliniker finns med i rapporten där statistiken är hämtad ifrån – och det enda som kan vända trenden är enligt experter när ägare slutar köpa onaturligt formade hundar. 

– Om folk vägrar köpa sådana hundar kommer uppfödarna sluta att avla dem, säger Dan O’Neill, som är en av personerna bakom studien, till The Telegraph.

Bildkälla: Pixabay

Svenska kennelklubben tar rapporten med sorg. Presstalesmannen Hans Rosenberg säger till Expressen att det är ”tragiskt”, samt att det kan vara ett resultat av att kontrollen över aveln i Storbritannien inte är lika hård som i Sverige.

Här hemma finns också ett hälsoprogram så att avlade hundar ska få förbli friska och må bra.

– Man måste ha koll på den aveln som sker. Engelska kennelklubben är uppbyggd på ett helt annat sätt än den svenska; det är mer stängd verksamhet. Man har märkt när man pratar med England om en viss sjukdom att man stoppar huvudet i sanden, säger han till Expressen.

Svenska kennelklubben har ett samarbete med dess brittiska motsvarighet – men Rosenberg menar att det tar tid att ändra deras syn på avel tillräckligt snabbt.

– Det här får inte förekomma i Sverige. Det ska inte hända. Jag känner mig trygg i mitt land där vi har öppenhet. Vi diskuterar osundhet, sjukdomar, exteriör och det sker öppet, säger han till Expressen.

Bildkälla: Shutterstock

Alla djur förtjänar ett bra liv utan smärta. Tveka inte på att dela vidare artikeln om du håller med.