SD-politikern sköt lejon och åt upp det. Nu rasar djurvänner efter hans skryt på Facebook.

Troféjakten i Afrika är en väldigt kontroversiell fråga – inte minst efter lejonet Cecil. Nu, ungefär ett år senare, blossar frågan på nytt upp i Sverige efter att SD-politikern Angelo Vukasovic publicerat bilder på sin Facebook där han poserar stolt med olika jakttroféer som lejon, giraffer och zebror.  

Bilderna på Vukasovic, kassör för Sverigedemokraterna i Nybro, började cirkulera på sociala medier i helgen. Det skriver Aftonbladet. Bilderna möttes omgående av stark kritik från djurvänner.

”Varför i helvete skjuter man ett djur för att bara ha det som en trofé”, är en av många kommentarer som kritiserar politikern.

Publicerat av Angelo Vukasovic den 30 mars 2016

Till Aftonbladet säger Vukasovic, som säljer jaktresor, att bilderna togs i Sydafrika nyligen och under 2015.
– Jakten på vissa djur gynnar folket och gynnar även djuret. Förut var det förbjudet att jaga noshörning, nu plötsligt har de tillåtit det och det finns en anledning till det. Det finns vissa områden där djuren svälter på grund av dåligt med mat och vatten, då försöker man selektera bort djuret, säger han till sajten.

Publicerat av Angelo Vukasovic den 13 mars 2016

Ola Jennersten, expert på biologisk mångfald vid Världsnaturfonden WWF, säger att troféjakt nästan aldrig är försvarbart och framför allt inte den jakt som bedrivs i inhägnat område.
– Man sätter in djur i inhägnade områden där den modiga jägaren får gå in och skjuta, säger Jennersten till Aftonbladet.

Den åsikten delas inte av Angelo Vukasovic som menar att att all jakt i Sydafrika bedrivs i inhägnat område och att djuren haft ett bra liv. Och han medger att han till och med äter upp 80 procent av alla djur som han skjuter.
– 80 procent av alla djur jag skjutit har jag ätit, även lejonet på bilden. Det godaste kött jag har ätit, och kommer att äta, är giraff.

Publicerat av Angelo Vukasovic den 2 mars 2016

Enligt Aftonbladet har bilderna fått Organisationen International Animal Rescue Foundation World Action South Africa att reagera. De fördömer troféjakten på lejon i Afrika och under måndagen ska ordförande ha skrivit ett brev till Sverigedemokraterna där man kräver en kommentar på bilderna som Vukasovic lagt upp.

Publicerat av Angelo Vukasovic den 2 mars 2016

Newsner Djur står på djurens sida. Dela gärna om du också gör det och en gång för alla vill sätta stopp för dessa troféjägare som bara dödar djur för nöjes skull.