Sjuk prärievarg räddas efter bilolycka

Prärievargar är skygga djur – inte ens när de behöver vår hjälp vågar de närma sig människor. Den här gången höll det på att sluta riktigt illa för en prärievarg i Ottawa, Kanada.

Men som tur var vägrade djurvännerna ge upp. Läs hela den fina historien här nedan.

För ett par veckor sedan blev en prärievarg påkörd av en bil i Ottawa. Trots att han var skadad efter olyckan så lyckades han fly från platsen. Bilisten som körde på honom hann även se att vargen led av en allvarlig form av skabb.

Rideau Valley Wildlife Sanctuary satte upp fällor och burar för att försöka fånga in det skadade djuret, men utan resultat.

Efter tre dagars jakt lyckades de till slut fånga honom i en bur den 21 november. Det var inte en dag för tidigt.

Prärievargen hade en bruten höft och knappt någon päls kvar på kroppen. Han skulle aldrig ha överlevt vintern. Men tack vare Rideau Valley Wildlife Sanctuary hade han fått en ny chans.

Sarah Beauregard, koordinator på organisationen, la ut en bild på prärievargen, som ännu inte fått någon namn.

”Jag kan inte förstå hur söt han är” skriver hon till bilden.

Det ser faktiskt ut som att han ler. Trots allt det hemska som hänt honom är hans ögon fulla av hopp. Sarah Beauregard berättar att han verkar förstå att personalen på organisationen vill honom väl, och han verkar lita på dem.

Planen är nu att vårda honom tills hans skador har läkt och han är stark nog att släppas ut i det vilda igen. Tills dess försöker man ha så lite mänsklig kontakt som möjligt, så att han inte blir för tam.

Men det måste vara svårt, men det där söta ansiktet!

Rideau Valley Wildlife Sanctuary

Jag hoppas verkligen att den lille vargen repar sig snabbt så han kan släppas ut igen! På ett sätt kan man säga att den hemska bilolyckan räddade hans liv, eftersom han antagligen skulle ha frusit ihjäl i vinter om han inte fått behandling för sin skabb. Nu upptäcktes han i tid och kommer få rätt behandling.

Jag är glad att det slutade väl den här gången. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på alla prärievargar, rävar och andra djur som dödas varje år för sin päls. Jag önskar att människor kunde sluta plåga dessa vackra djur för att göra pälskläder. 

Dela gärna den här artikeln om du håller med!

Djurbibeln står på djurens sida.