Skadad igelkott hittades med metalltråd runt kroppen – räddades av Lisa: ”Hade ett djupt jack i halsen”

Igelkott satt fast i champagnekork och led av sina skador. Då ryckte Lisa Sernfalk, 29, in och agerade djurräddare, något Aftonbladet var först med att berätta.

Allt skräp som vi slänger ute i naturen kan vara farligt för våra djur. Inte bara det att de kan börja äta på det och sätta i halsen. Trots det läser vi om och om igen hur allt mer skräp hamnar ute på våra gator.

Ett djupt sår i halsen

Någon som råkade ut för skräpet var den stackars lilla igelkotten på Lisa Sernefalks trädgård i Gamleby, utanför Västervik.

– Det var min dotter Malou som plötsligt såg fyra igelkottsbebisar krypa fram under stentrappan vid vårt hus. Lite efteråt kom den skadade fram med en champagnekork runt halsen, säger hon till Newsner.

Den lilla igelkotten hade ett djupt snitt i halsen så Lisa började direkt ringa runt till veterinärer för att se hur hon skulle bära sig åt med den. Men där fick hon ingen hjälp.

Foto: Privat

I stället blev hon hänvisad till en viltvårdare.

– Den hade ett djupt jack i halsen. Men det var ingen som ville hjälpa mig med den lilla. Utan det enda jag fick till svar var egentligen att den såg så pass skadad ut att det skulle behövas sys och att det var bättre att avliva den, berättar Lisa.

Men Lisa ville inte ge sig.

– Den var så pass pigg och vi såg att den var framme och åt och sprang omkring så jag ville inte avliva den, säger hon.

I stället ringde Lisa sin sambo som kom hem och hjälpte henne att befria den lilla igelkotten från metalltråden.

– Min sambo hade med sig en liten tång hem så vi hjälptes åt att knipsa bort metalltråden.

Idag, ungefär en vecka efter att familjen hittade den lilla igelkotten, har den återhämtat sig bra.

– Vi har rengjort såret så gott det går och det ser redan ut som att det håller på att läka bra. Den är dessutom framme och springer och äter, så det ser ut som att den mår bra, säger hon.

Lisa vet inte hur igelkotten kunnat trassla sig in i korken och menar att hon själv varken dricker champagne eller annat bubbel.

Igelkott i metalltråd
Foto: Privat

Men hon tycker det är tråkigt att se att djur råkar ill aut på grund av skräpet som hamnar ute i naturen.

– Man ser ju var det hamnar liksom och vet att djuren kan skadas. Det är tråkigt, säger Lisa till Newsner.

Nu hjälps vi åt att dela det här så att ingen slänger sitt skräp ute i naturen. På så sätt minskar vi risken för att ännu ett djur skadas av skräpet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required