FOTO: TT Nyhetsbyrån/Shutterstock

Skakande bilderna: Kycklingar skållades levande – nu anmäls svenska matjätten

(OBS! Kycklingarna på bilden har ingenting med artikeln att göra). 

Länsstyrelsen förbereder nu en åtalsanmälan mot Guldfågelns slakteri på Öland för brott mot djurskyddslagen. Det med anledning av att flera kycklingar skållats levande.

– Och det får man utgå ifrån är både smärtsamt och ångestframkallande, säger Lotta Berg, veterinär och professor till SVT.

De skakande bilderna uppdagades vid fyra olika rutinkontroller förra året. Livsmedelsverkets veterinärer upptäckte då att minst tio kycklingar skållats levande, skriver SVT.

Något ska ha gått snett vid avlivningen och ingen personal märkte att kycklingarna fortfarande var vid liv när de nådde det kokheta vattnet.

”Sånt får inte förekomma”

Nu riktas skarp kritik mot Guldfågelns verksamhet.
– Det är sånt som inte får förekomma, att djur som inte är döda går vidare till “skållen”. Det är djurskyddsmässigt inte acceptabelt, säger Lotta Berg, veterinär och professor till SVT.

Och fortsätter:
– Om de hunnit vakna upp från bedövningen när de kommer till skållen, så har de bränts i det heta vattnet. Och det får man utgå ifrån är både smärtsamt och ångestframkallande.

Nu svarar Guldfågeln

Guldfågelns vd Peter Andersson ser mycket allvarligt på det inträffade. Han erkänner också att företaget har gjort fel.
– Vi har gjort fel. Det här handlar om tio kycklingar på en och en halv månad våren 2018 och det är 10 kycklingar för mycket. Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Guldfågelns vd Peter Andersson till TT enligt Aftonbladet.

Andersson berättar vidare att slakteriet stärkt sina rutiner för att något liknande inte ska inträffa igen. Orsaken till bristerna är den mänskliga faktorn, säger han.

Sedan augusti förra året finns inga fler fall rapporterade.