Skandalfilmen inifrån svenska gården – där korna ligger i sin avföring: ”Bland det värsta jag sett”

“Djuren ska vara friska. Djuren ska hållas och skötas i en bra miljö.”, står det i svenska Arlas kvalitetsprogram, men SVT:s Uppdrag granskning visar upp en mörkare verklighet.

I en video som nyligen filmats inifrån en av mjölkjätten Arlas gårdar kan man se hur mjölkorna tvingas ligga i ett tjockt lager av avföring och urin. Många av korna är också magra och visar på undernäring.

Experten: ”Bland det värsta jag sett”

Delar av filmen har nu offentliggjorts av SVT:s Uppdrag Granskning, och bilderna har väckt starka reaktioner bland djurvänner och experter.

– Jag som har varit länsveterinär i många år, jag måste säga att det här är bland det värsta jag sett, säger Margareta Stéen, docent i veterinärmedicin på Nationellt centrum för djurvälfärd vid Statens lantbruksuniversitet, SLU till SVT.

Konflikter gällande arbetskraft

Efter att ha kommit över videon har SVT pratat med en rad före detta anställda. En stor del av arbetskraften har kommit från Östeuropa, och flera vittnar om konflikter kring lön och arbetskraft.

En anmälan om djurplågeri och miljöbrott har upprättats, och en förundersökning är startad. När SVT har sökt Arla har de inte velat intervjuas.

Undernärda kor
Foto: Shutterstock

Inslaget gällande Arla-gården kan ses på SVT.