Skånepolisen anställer specialutbildad ”narkokatt” – för att spåra narkotika

Under 1 april dök en del märkliga nyheter dykt upp i flödet. En av de mest uppmärksammade är Polisen i nordvästra skåne som idag, den 1 april, går ut med nyheten om att de ska utöka sin djurstyrka med en så kallad ”narkokatt”. Den specialutbildade katten ska hjälpa polisen att spåra narkotika.

Polisens följare på Facebook har tagit emot nyheten mycket väl och inlägget har i skrivande stund över 2000 gillamarkeringar. ”Det var det sötaste aprilskämt någonsin!” kommenterar en person.

Så här skriver polisen i inlägget:

”NY KOLLEGA HOS POLISEN NORDVÄSTRA SKÅNE

Med våra trofasta polishundar har vi haft, och har, en stor glädje av inom Polisen nordvästra Skåne. Både professionellt men också privat. Hundarna används till att spåra upp misstänkta, hjälpa till vid ingripanden och upptäcka narkotika.

Efter nederländsk modell utökar vi nu Polisen nordvästra Skånes djurstyrka med en så kallad ”narkokatt”. Den specialutbildade katten kan spåra narkotika med stor framgång.

En av fördelarna med att använda katter är att de är mindre än hundar. Därmed har de lättare att komma in i trånga och besvärliga utrymmen.

I första omgången får vi tillgång till katten Cannamissen på bilden, som har fått sin utbildning av polisen i Amsterdam. Nu väntar en anpassning till svenska förhållanden, att djuret ska få sina kommandon på svenska och att katten ska vänja sig till svenskt godis och makrillfilé efter avslutat uppdrag.

Det första skarpa passet för Cannamissen blir 31 april.”

Vad tycker du om polisens aprilskämt? Dela gärna vidare om du också skrattade gott åt detta.